Escoltar

Vicenç Mut Armengol: un mallorquí universal

La UIB i la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats commemoren el quart centenari del naixement d’aquest astrònom, historiador, enginyer militar i jurista 

Dia: dijous, 23 d’octubre de 2014
Hora: 13 hores
Lloc: Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull, campus universitari, Palma

Tindrà lloc la inauguració dels actes organitzats amb motiu de l’Any Mut, en el qual es commemora el  quart centenari del naixement de Vicenç Mut Armengol (1614-1687), un polifacètic erudit mallorquí del segle XVII. Els seus coneixements sobre art, arquitectura militar, dret, astronomia, matemàtiques, física, literatura, història i cartografia el converteixen en un dels mallorquins més destacats i il·lustres de la seva època, un veritable home universal.

A la inauguració hi intervindran el doctor Miquel Deyà, director general d’Educació, Personal Docent, Universitats i Recerca; el doctor Josep Juan Vidal, catedràtic d’Història Moderna i membre del comitè organitzador;  i el doctor Llorenç Huguet, rector de la UIB.

Conferència inaugural

El doctor Víctor Navarro Brotons impartirà la conferència inaugural de l’Any Mut amb el títol «Vicenç Mut i la renovació científica mallorquina i espanyola al segle XVII».

Els actes amb motiu de l’Any Mut estan organitzats conjuntament per la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats. El comitè organitzador de l’Any Mut està integrat pel doctors Joan March Noguera, Josep Juan Vidal, Antoni Amengual Colom, Josep Lluís Ballester Mortes, Magdalena Cerdà Garriga, Miquela Forteza Oliver i Guillem X. Pons Buades.

Activitats als centres escolars

Per tal de donar a conèixer la figura de Vicenç Mut Armengol, s’han organitzat tres conferències integrades en el programa Viu la cultura sobre diferents aspectes de la seva tasca com a astrònom, historiador i enginyer militar destinades als alumnes d’ESO i batxillerat. Les conferències que poden sol·licitar els centres són:

  • «Vicenç Mut historiador», a càrrec de Josep Juan Vidal.
  • «La memòria del segle XVII que ens deixà Vicenç Mut», a càrrec de Josep Juan Vidal.
  • «Vicenç Mut i l'astronomia moderna», a càrrec de Josep Lluís Ballester.
  • «Els astrònoms jesuïtes del segle XVII i Vicenç Mut», a càrrec de Joan March Noguera.
  • «Observadors de cometes a Mallorca: els precursors de Vicenç Mut», a càrrec d’Antonio Contreras Mas.
  • «Entendre allò que diu el cel: Llibre de planetes i dels signes», a càrrec d’Antonio Contreras Mas.

Notícies relacionades:

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 23/10/2014

Data de publicació: 17/10/2014