Vespapp guanya el Premi a la Divulgació de la Societat Catalana de Biologia

L'aplicació dissenyada a la UIB permet detectar i controlar la presència de la vespa asiàtica, una espècie exòtica invasora que s'alimenta d'abelles. Aquesta iniciativa té el suport de la Unió Europea a través del fons FEDER.

L'aplicació Vespapp, dissenyada a la Universitat de les Illes Balears per detectar i controlar la presència de la vespa asiàtica, ha obtingut el Premi a la Divulgació de la Societat Catalana de Biologia. El guardó s'ha lliurat l'11 de juliol a Barcelona en el marc de la Segona Nit de la Biologia, i l'ha recollit la doctora Mar Leza, professora del Departament de Biologia de la UIB i impulsora d'aquesta aplicació. 

La vespa asiàtica, Vespa velutina nigrithorax (Hymenoptera: Vespidae), és una espècie catalogada com a exòtica invasora i provoca importants danys ecològics i econòmics com a conseqüència de la depredació que realitza sobre l'abella mel·lífera i altres pol·linitzadors. Les abelles pol·linitzen entorn al 80 per cent tant despècies vegetals cultivades com de silvestres, per la qual cosa una minva en la població daquests pol·linitzadors suposa una greu amenaça ecològica. A més, el control de les espècies invasores és essencial per a la protecció de les espècies pròpies del territori. El passat mes doctubre de 2015, el Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears va confirmar la detecció per primera vegada daquesta vespa a Mallorca, amb la col·laboració dapicultors.

Arran dels primers albiraments de la vespa asiàtica es va pensar que calia detectar-la amb la col·laboració ciutadana. Amb aquest objectiu es va posar en marxa el projecte Vespapp, que inclou una aplicació mòbil, una pàgina web i l'ús de les xarxes socials perquè tota la informació pugui arribar als ciutadans.

Vespapp no només és una eina on es pot trobar informació sobre l’espècie invasora (com són la vespa i el niu, com podem diferenciar-la d’altres vespes, quina és la seva biologia, quins impactes ocasiona, quina és la importància de les seves preses: les abelles), sinó que, alhora, el ciutadà pot ser part activa en el procés d’erradicació i/o control de l’espècie. Així, qualsevol persona que vegi una vespa sospitosa, ho pot notificar a través de l’aplicació mòbil, la web o les xarxes socials. Aquestes notificacions són rebudes per un grup d’entomòlegs experts, que, en cas d'observar un positiu, avisen l’autoritat competent per tal d’activar el protocol dissenyat.

El desenvolupament d’aquesta plataforma ha estat possible gràcies a la col·laboració de nombrosos actors: l’empresa Habitissimo, la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement i la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears.

La recerca que els investigadors de la UIB fan sobre la vespa asiàtica té el suport de la Unió Europea, que finança amb fons FEDER aquest projecte en el marc del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

Més informació a:

 

Data de publicació: Wed Jul 12 11:03:00 CEST 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies