Escoltar

Román Piña Homs, Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

El Govern de les Illes Balears reconeix la trajectòria del catedràtic jubilat de la UIB com a investigador i divulgador de les institucions jurídiques de les Illes Balears 

El doctor Román Piña Homs, catedràtic jubilat d’Història del Dret de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonat amb la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en reconeixement a la dedicació i el compromís en l’estudi, la investigació i la divulgació de les institucions jurídiques i històriques de les Illes Balears. 

Es va llicenciar i doctorar en Dret els anys 1960 i 1977, respectivament, per la Universitat de Barcelona, on va desenvolupar la seva tasca com a professor i catedràtic interí. L’any 1987, va ser nomenat catedràtic d’Història del Dret per la Universitat de les Illes Balears, on va ser director del Departament de Dret Públic. Va ser secretari general del Patronat que va promoure la Fundació de la UIB i rector de la Universitat Internacional de la Mediterrània, amb seu a Eivissa.

La seva trajectòria com a estudiós, investigador i historiador es concreta en el camp del Dret històric espanyol, en el de l’Amèrica hispana i, sobretot, en les institucions del Dret públic del Regne de Mallorca.

Va col·laborar en la creació de la Gran Enciclopèdia de Mallorca en temes relacionats amb les institucions jurídiques.

Actualment presideix la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics. És, a més, acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola d’Història, com també de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l’Institut Peruà d’Investigacions Històriques, de l’Acadèmia d’Estudis Genealògics i Heràldics de Mèxic i de l’Acadèmia Arqueològica Italiana. És també acadèmic d’honor de l’Acadèmia Porto-riquenya d’Estudis Històrics i magister de la Maioricensis Schola Lullistica. En l’actualitat és columnista del diari El Mundo/el Día de Baleares.

Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut nombroses distincions, com la Creu d’Alfons X el Savi, l’any 1989. El 2004 va ser guardonat amb el premi Ramon Llull. Va rebre la Medalla d’Or, l’any 2007, com a membre del conjunt de la Comissió de Savis, comissió assessora per a la reforma del nou Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

Ha publicat nombroses obres, entre les quals destaquen: El Gran y General Consell: asamblea del Reino de Mallorca (1977); Las instituciones de Menorca en el siglo XVIII: el fondo documental de Francesc Seguí (1986); La creación del derecho en el Reino de Mallorca (1987); Catalanes y mallorquines en la fundación de California (1988); El derecho histórico del reino de Mallorca: fuentes e instituciones (1993); El Consolat, seu del Govern de les Balears (1995), i Fundamentos jurídicos de Europa: apuntes para una historia del Derecho europeo (2001).

Medalla d’Or

La Medalla d’Or de la Comunitat és el màxim guardó que concedeix el Govern de les Illes Balears i té per objecte honrar els mèrits assolits, de manera individual o col·lectiva, per les persones físiques i jurídiques que s’hagin distingit per la seva trajectòria personal o professional en defensa, promoció o foment de les institucions i dels interessos generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la tasca de les quals hagi tingut una projecció especial fora de l’àmbit de les Illes Balears.

Data de publicació: 13/02/2015