Presentació del llibre: "Tecnocrítica. La cruïlla entre tecnologia i moviments socials", de Miquel Comas i Arnau Matas

Dia: divendres, 27 de març de 2015
Hora: 19 hores
Lloc: Llibreria Literanta, c/ de Can Fortuny, 4A, Palma 

Edicions UIB presenta el llibre Tecnocrítica. La cruïlla entre tecnologia i moviments socials, dels professors Miquel Comas i Arnau Matas. La presentació serà a càrrec de la doctora Mercè Picornell, directora de la col·lecció Tecsed, juntament amb els autors de l’obra.

El senyor Eduardo Robles, enginyer informàtic i creador d’Agora Voting, software lliure de vot electrònic, pronunciarà la conferència «Vot electrònic per a escèptics».

Resum del llibre

«Les innovacions tècniques ens ofereixen noves formes de percebre la realitat, d’entendre’ns a nosaltres mateixos, de comunicar-nos i de mobilitzar-nos col·lectivament amb l’objectiu de qüestionar les regles del sistema. En aquest sentit, la tecnologia possibilita ruptures i nous escenaris de lluita política. Ara bé, és ingenu creure que tota forma de tecnologia és bona en si mateixa: com qualsevol producte de l’ésser humà, els mitjans tècnics són fenòmens complexos i ambigus que cal pensar amb cura i responsabilitat.

»D’aquesta aproximació dual neix la Tecnocrítica, és a dir, una Teoria Crítica de la Tecnologia que analitza les contradiccions en les relacions socials trastocades per la tecnologia. En la mesura que es tracta d’una investigació multidisciplinària dels conflictes, potser una bona estratègia és partir de les pràctiques i reflexions dels moviments socials involucrats. De fet, aquest llibre també és resultat de l’experiència viscuda a les places el mes de maig de 2011, el 15-M, i respon a l’intent d’entendre moltes qüestions clau en l’actualitat: la crisi del “consens” de la Transició, la manca d’una democràcia real, els mals del bipartidisme, les primaveres àrabs, el ciberactivisme, WikiLeaks, etc.

»En definitiva, us oferim una breu guia de textos sobre les dues cares de Janus de la tecnologia. D’una banda, les innovacions tècniques obren nous camins d’interrelació i mobilització ciutadana; de l’altra, els avanços científics també suposen dilemes ètics i/o conflictes polítics. La Tecnocrítica inclou ambdues perspectives: l’escrutini públic que la tecnologia mobilitza i que alhora rep en la seva cruïlla amb els moviments socials». 

Data de l'esdeveniment: 27/03/2015

Data de publicació: Thu Mar 26 14:12:00 CET 2015

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies