Escoltar

Les cèl·lules sanguínies permeten monitoritzar l'efecte de la dieta sobre la salut

La tesi doctoral de Margalida Cifre investiga la utilitat de les cèl·lules sanguínies com a eina per conèixer l'impacte de la dieta en la salut, la qual cosa és crucial per establir estratègies de prevenció 

La tesi doctoral de Margalida Cifre, defensada a la Universitat de les Illes Balears (UIB), s'ha centrat en la identificació de marcadors primerencs dels efectes de l'alimentació sobre la salut. La tesi s'ha realitzat en el marc de l'activitat investigadora del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, que pertany al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), i ha estat dirigida per la doctora Paula Oliver i el doctor Andreu Palou.

Les dietes desequilibrades, com poden ser dietes amb una elevada proporció d'aliments grassos, especialment greix animal, estan augmentant en la nostra societat, la qual cosa s'associa no només al desenvolupament d'obesitat en molts de casos, sinó també a l'aparició del fenotip «fals prim». Els falsos prims, malgrat no presentar sobrepès ni obesitat, sí que mostren complicacions metabòliques i riscs de salut com si estiguessin obesos. S'estima que aquesta condició, coneguda també com a «obesitat normopès», pot suposar un greu problema de salut pública, ja que es dona amb una freqüència cada vegada més gran, i els individus que la pateixen aparenten tenir bona salut pel fet d'estar prims, per la qual cosa no són fàcilment diagnosticats. Les recerques dutes a terme en la tesi doctoral alerten sobre el seguiment de dietes amb elevada proporció de greix, ja que causen efectes nocius sobre la salut fins i tot en absència d'obesitat.

A més, per primera vegada, s'ha establert que hi ha una relació entre el fenotip «fals prim» i un cert grau de deterioració cognitiva, que podria ser predecessora del desenvolupament de demències com la malaltia d'Alzheimer. S'ha vist que aquest declivi cognitiu pot ser monitoritzat precoçment, des de fases molt primerenques, mitjançant anàlisis d'expressió gènica en cèl·lules sanguínies. Encara que aquests estudis s'han dut a terme amb models animals (rosegadors), s'ha aconseguit identificar marcadors primerencs de risc de deterioració cognitiva en sang que el grup de recerca considera que podran ser validats en humans amb l'objectiu d'engegar estratègies de prevenció.

La importància d'aquests estudis deriva de la falta de tractaments efectius per a les malalties neurodegeneratives una vegada ja han aparegut. En aquest context, les estratègies de prevenció resulten fonamentals i no solament haurien d'incloure la identificació de biomarcadors primerencs de risc de malalties sinó també conscienciar la població sobre els efectes nocius del consum d'aliments grassos, que no solament afecten el funcionament del metabolisme sinó també la salut cerebral.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: An emerging approach using blood cells as an in vivo and in vitro tool to assess the impact of food on health
  • Autora: Margalida M. Cifre Calafat
  • Programa de doctorat: Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Paula Oliver i Andreu Palou  

Data de publicació: 26/04/2018