Escoltar

L'agència SINC reconeix la implicació d'Alícia Sintes en la comunicació de la ciència

La doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física i investigadora del grup de recerca en Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonada per l'agència de notícies científiques SINC per la seva implicació en la comunicació de la ciència, especialment en notícies que han tingut una gran rellevància informativa, com ha estat la detecció de les ones gravitacionals en el marc de la col·laboració científica internacional LIGO.

L'acte de lliurament del guardó tindrà lloc el 8 de novembre a Madrid en el marc de la celebració del desè aniversari de l'agència SINC. També han estat guardonats el doctor Lluís Montoliu, del Departament de Biologia Mol·lecular i Cel·lular del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC); la doctora Luz Rello, creadora de Change Dyslexia; la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació del Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana (CENIEH); i el gabinet de comunicació del Museu Nacional de Ciències Naturals.

Alicia Sintes

La doctora Alícia Sintes és la investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la UIB en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual s'han fet les primeres deteccions d'ones gravitacionals. 

La doctora Sintes és professora titular a l'àrea de Física Teòrica, és secretària de l'Institut Universitari d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) i investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l'Institut Max Planck für Gravitationsphysik d'Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l'astronomia de les ones gravitacionals. És experta en la posada a punt de detectors interferomètrics i en l'estudi i la recerca d'estels de neutrons i sistemes binaris dels forats negres.

Ha realitzat estades a Estats Units, Canadà, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO i GEO, dels quals és membre des de 1997 i també és membre del Comitè Executiu de LIGO des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial LISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope. Actualment copresideix un dels quatre grups de treball per a l'anàlisi de dades de les col·laboracions LIGO-Virgo.

Alícia Sintes ha estat assessora científica de l'Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia en el període 2007-2010. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i actualment és membre del Nominating Committee de la ISGRG. 

Data de l'esdeveniment: 08/11/2018

Data de publicació: 08/11/2018