El Grup de Nutrigenòmica de la UIB i l'IdISBa planteja un estudi per identificar fàrmacs nous i condicions d'interès terapèutic per fer front a la COVID-19

L'equip dirigit pel doctor Andreu Palou col·labora amb els hospitals universitaris Son Espases i Son Llàtzer. També treballa per concretar, els pròxims dies a una empresa multinacional, la llicència d’una tecnologia d’utilitat per dissenyar vacunes contra la COVID-19

El Grup de Nutrigenòmica de la Universitat de les Illes Balears inicia una col·laboració amb els hospitals universitaris Son Espases i Son Llàtzer per trobar tractaments nous contra la COVID-19 a partir de fàrmacs que les autoritats sanitàries ja han autoritzat per tractar altres patologies.

Els investigadors estudiaran els efectes de diversos fàrmacs autoritzats sobre l’expressió de gens marcadors candidats implicats en l’acció del virus mitjançant un sistema desenvolupat per l’equip del doctor Andreu Palou, director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia. Aquest sistema es basa en l’ús de cèl·lules de sang perifèrica, que són fàcils d’obtenir. En paral·lel, també estudiaran els efectes que tenen els mateixos fàrmacs i combinacions pautades en malalts de COVID-19 sobre aquests gens marcadors candidats en cèl·lules sanguínies, i la seva relació amb les característiques i l’evolució dels pacients.

L’objectiu és connectar la informació de persones sanes i cèl·lules aïllades amb la resposta de pacients en diferents moments de l’evolució de la COVID-19 per determinar en quina mesura l’efecte dels fàrmacs es pot predir a partir de l’expressió d’aquests gens marcadors candidats. L’avantatge d’aquesta connexió és que en les cèl·lules es poden testar múltiples combinacions i dosis, seleccionar-ne les més efectives i contrastar-les amb l’expressió dels gens marcadors candidats dels pacients tractats i la seva evolució. D’aquesta manera, es poden crear estratègies terapèutiques noves.

En cas que aquesta recerca assoleixi uns primers resultats potencialment útils en un termini aproximat de tres mesos des de l’inici, es plantejaran d’expandir l’estudi.

A banda dels investigadors del Grup de Nutrigenòmica de la UIB, que també forma part de l’IdISBa i del CIBEROBN (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición), també participen en el projecte investigadors clínics dels hospitals universitaris Son Espases i Son Llàtzer. També hi col·labora Alimentómica SL, empresa de base tecnològica sorgida de la UIB que s’encarrega de fer les determinacions genòmiques en les mostres.

Accelerar la comercialització d’una tecnologia útil

Actualment, el Grup de Nutrigenòmica de la UIB també treballa per accelerar la llicència a una empresa multinacional d’una tecnologia que serà útil en la recerca sobre la COVID-19 i que estan concretant aquests dies.

Al llarg dels darrers vint anys, l’equip dirigit pel doctor Andreu Palou ha desenvolupat models experimentals basats en l’ús de les fures (Mustela putorios furo) per estudiar mecanismes bioquímics relacionats amb la salut humana. Aquests models ja els han utilitzat exitosament al National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Estats Units) per investigar vacunes per combatre la grip. A més, les fures s’han utilitzat també per estudiar altres infeccions virals respiratòries i hi ha investigacions molt recents que mostren que també són apropiades per accelerar la creació de vaccins.

Les eines desenvolupades i validades pel Grup de Nutrigenòmica de la UIB, incloent-hi estudis de transcriptòmica, si estan disponibles poden resultar molt útils per als grups de recerca aplicada centrats a produir vacunes contra virus animals i humans, incloent-hi, molt probablement, el SARS-CoV-2, responsable de la COVID-19.

Notícia relacionada

Data de publicació: Fri Apr 03 09:42:00 CEST 2020

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies