Escoltar

Cooperació universitària per frenar el mosquit transmissor del zika i el dengue

Un equip d'investigadors de la UIB investiga l'efectivitat de les estratègies per reduir la presència de Aedes aegypti a la regió amazònica del Perú amb el suport de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat 

Les malalties transmeses per mosquits són un problema de salut pública en molts països. De fet, més de 600.000 persones moren cada any per alguna malaltia transmesa per mosquits i hi ha més de 1.000 milions de persones afectades a tot el món. Encara que la gran majoria de casos ocorre a les zones tropicals i subtropicals i a les zones més desfavorides, durant l'última dècada han ocorregut diversos brots d'aquestes malalties a l'hemisferi nord, dada que indica que el panorama mundial de transmissió està canviant ràpidament.

L'Aedes aegypti és una de les espècies de mosquit que actua com a vector d'algunes de les malalties més perilloses, com són el dengue, l'impacte del qual s'ha multiplicat per 30 els últims 50 anys; el zika, que recentment ha causat una emergència internacional per la seva expansió a l'Amèrica Llatina; i la febre chikungunya. Totes aquestes malalties no tenen encara tractament o vacuna, per la qual cosa l'única forma de combatre-les és frenar els insectes que les transmeten.

Un equip d'investigadors del Laboratori de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears, dirigit per la doctora Claudia Paredes Esquivel i integrat pels doctors Miguel Ángel Miranda i Mar Leza, ha dut a terme els últims anys diversos estudis a la regió amazònica del Perú, on l'Aedes aegypti és present, per avaluar l'efectivitat de diferents estratègies utilitzades per combatre aquesta espècie.

Aquests estudis han estat finançats per l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, amb el suport de la Direcció General de Cooperació, i s'han realitzat de manera coordinada amb els investigadors Audrey Lenhart, Center for Disease Control and Prevention (CDC) dels Estats Units, i Enrique Chalco y Wilma Casanova, del Ministeri de Salut del Perú.

Una tècnica efectiva per combatre l'Aedes aegypti

Un dels estudis realitzat per l'equip de la UIB ha tingut un impacte notable en la comunitat científica, i ha estat citat recentment en un article de revisió sobre el virus del Zika publicat per la revista New England Journal of Medicine, la segona revista amb major factor d'impacte del món. L'estudi de l'equip de la UIB, publicat a la revista Acta Tropica, avalua l'ús de la tècnica de ruixament residual intradomiciliari emprant l'insecticida piretroide deltametrín per al control d'Aedes aegypti. A més, es va avaluar la residualitat dels insecticides en cases construïdes amb diferents tipus de materials (fusta pintada, fusta sense pintar i formigó armat), per veure si el tipus de material afectava la seva efectivitat.

Els resultats mostren que en una àrea amb infestació moderada d'A. aegypti, el ruixament residual intradomiciliari va reduir dramàticament els índexs aèdics la primera setmana després de l'aplicació del deltametrín amb aquesta tècnica. A més, l'estudi també va concloure que el formigó afavoreix la residualitat d'aquest insecticida enfront de les superfícies de fusta.

Segons els investigadors de la UIB, el ruixament residual intradomiciliari té un efecte immediat i durador que redueix la presència d'exemplars adults i larves del mosquit Aedes aegypti, per la qual cosa hauria de ser considerat entre les estratègies de control que s'empren per frenar aquestes poblacions.

Cooperació universitària al desenvolupament

El projecte dels investigadors de la UIB s'ha dut a terme gràcies al suport de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB que, amb la col·laboració de la Direcció General de Cooperació, finança projectes de cooperació universitària al desenvolupament a tot el món per contribuir al desenvolupament humà sostenible dels països empobrits. El Laboratori de Zoologia de la UIB té una gran experiència en projectes de cooperació. N'ha desenvolupat tres al Perú i dos a Cap Verd, tots centrats en el control de mosquits transmissors de malalties. En l'última convocatòria d'ajudes, corresponent a 2015, la UIB ha finançat 13 projectes de cooperació universitària al desenvolupament en països com Bolívia, Colòmbia, Cuba, Equador, el Marroc, Moçambic, Gàmbia, Ghana, Perú i Tanzània.

Data de l'esdeveniment: 05/07/2016

Data de publicació: 05/07/2016