Conferència «Què els passa als insectes? L'efecte del canvi climàtic i altres factors en les poblacions d'insectes», a càrrec del Dr. Miguel Ángel Miranda

Dia: dimarts, 28 de gener de 2020
Hora: 19 h
Lloc: edifici Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2 Palma 

Tindrà lloc la quarta sessió de l’any acadèmic 2019-20 del cicle divulgatiu sobre el canvi climàtic, organitzat pel Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC) de la Universitat de les Illes Balears (UIB). La conferència, impartida pel Dr. Miguel Ángel Miranda, versarà sobre el valor ambiental que tenen els insectes en els ecosistemes i les evidències que posen de manifest el possible impacte del canvi climàtic sobre la seva diversitat i abundància.

Els insectes són els animals amb més diversitat a tot el planeta, amb 1,5 milions d'espècies descrites. Són una part fonamental dels ecosistemes i els últims anys s'ha detectat un declivi mundial de les seves poblacions a causa de pràctiques agrícoles, disminució d'hàbitats i del canvi climàtic. A aquest últim, en particular, recentment li han atribuït efectes sobre determinats grups d'insectes, per als quals la modificació dels seus patrons estacionals pot derivar en importants desequilibris en els ecosistemes, com, per exemple, la sincronia entre la floració de les plantes i els pol·linitzadors. Les abelles domèstiques i en major mesura les abelles silvestres són alguns dels grups que es consideren altament vulnerables a augments de temperatura. De la mateixa manera, el canvi climàtic també pot tenir efectes sobre l'aparició de plagues noves; la proliferació d'espècies invasores d'insectes, com el mosquit tigre; afavorir més presència de plagues autòctones, com és la processionària del pi, o modificar la capacitat que tenen alguns vectors de transmetre malalties, com és el cas del dengue.  

El Dr. Miguel Ángel Miranda pertany al grup de recerca de Zoologia Aplicada i de la Conservació Animal (ZAP) de la UIB; és investigador de l’INAGEA-UIB, membre del LINCC-UIB i professor de l'àrea de Zoologia de la UIB. Va començar la carrera com a científic amb l'estudi del parasitisme en posades de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Després, va començar a treballar amb la mosca de la fruita mediterrània (Ceratitis capitata), sobre la qual versà la tesi doctoral, que va defensar l'any 1999 i amb la qual obtingué esment de doctor europeu. Des de llavors, ha fet nombroses estades en universitats estrangeres i l'any 2000 va començar a treballar en els vectors del gènere Culicoides (Ceratopogonidae), transmissors del virus de la malaltia coneguda com a febre catarral ovina o llengua blava. El treball en aquests vectors ha ocupat gran part de la seva recerca científica i li ha permès de formar part de diversos comitès internacionals. Aquesta recerca també ha inclòs altres grups de vectors, com ara paparres, vectors de bacteris, flebòtoms, vectors de Leishmania infantum i especialment mosquits, com el cas del mosquit tigre Aedes albopictus. De la mateixa manera, també ha fet una extensa labor científica en l'estudi d'altres grups d'insectes d'importància econòmica, com són els himenòpters parasitoides, controladors de plagues agrícoles, el morrut roig de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus), els paràsits d'abelles, com el Varroa destructor, o el paràsit Oestrus ovis.

Data de l'esdeveniment: 28/01/2020

Data de publicació: Mon Jan 27 07:58:00 CET 2020

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies