La Universitat de les Illes Balears ha organitzat un programa d’activitats amb motiu d’aquesta iniciativa de divulgació científica que es fa arreu d’Europa el 24 de setembre
La Universitat de les Illes Balears s’ha sumat a la Nit Europea de la Recerca, la iniciativa de divulgació científica més important d’Europa, amb un programa d’activitats que tenen com a fil conductor el medi ambient i la sostenibilitat, i que ha tingut lloc el divendres 24 de setembre a Palma i Inca.
Tallers científics
Més de 230 alumnes de primària han participat en els tallers científics que s’han fet el matí defora de l’Estació Intermodal de Palma. Els alumnes han pogut aprendre a identificar els insectes que habiten entre nosaltres, i han aprofundit en aspectes varis del canvi climàtic, com ara el desgel i les seves conseqüències; la influència del CO2 en l’augment de la temperatura i la seva relació amb l’efecte d’hivernacle, i la incidència del CO2 sobre l'hàbitat marí.
Aquests tallers també s’han fet l’horabaixa oberts a la participació de tothom.
Microxerrades al tren
Els trens que uneixen Palma amb Inca, Sa Pobla i Manacor s’han convertit l’horabaixa en l’escenari on catorze investigadores de la UIB han impartit xerrades breus i sorpresa per donar a conèixer la seva recerca. En les xerrades, han tractat temes d’una gran rellevància, com és l’escalfament global, el futur de l’agricultura o la conservació dels ecosistemes marins, la intel·ligència artificial o les noves fonts d’energia.
Safari de biodiversitat a Inca
Al parc del Serral de les Monges, a Inca, més de 30 persones han participat en un safari de biodiversitat, una experiència de ciència ciutadana que els ha permès conèixer la biodiversitat d’aquest important espai verd de la ciutat, a la vegada que han ajudat la comunitat científica de la UIB a documentar les espècies vegetals i animals que hi habiten. Ho han fet amb l’aplicació mòbil del projecte Biodibal, la plataforma digital més important sobre la biodiversitat de les illes Balears.
Exposició
A més de les activitats que han tingut lloc el divendres 24 de setembre, la UIB també ha organitzat l’exposició Investigam per avançar, que es pot visitar fins al 3 d’octubre dins l’Estació Intermodal. La mostra recull els projectes de recerca de la UIB que han obtingut finançament de la Unió Europea, i que estan centrats en els grans reptes de la societat: la salut, el canvi climàtic, l’envelliment, l’alimentació sostenible, la transició a un model energètic respectuós, i el desenvolupament de sistemes robòtics i de noves formes d’intel·ligència artificial, entre d’altres.
Green 9 Night
La Universitat de les Illes Balears participa en un consorci integrat per les institucions del Grup 9 d’universitats (G9) per celebrar de manera conjunta la Nit Europea de la Recerca 2021.
La iniciativa, coordinada a la UIB per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCCI), ha obtingut finançament de la Comissió Europea (CE) per desenvolupar les activitats previstes per a aquesta jornada de divulgació científica en el marc del projecte GREEN 9 NIGHT (G9NIGHT).
A més de la UIB, participaran en l'esdeveniment les universitats de Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Oviedo, País Basc, Pública de Navarra i Saragossa, amb la col·laboració de la Universitat de La Rioja.
Pacte verd europeu
La Nit Europea dels Investigadors enguany estarà dedicada al Pacte verd europeu. Les activitats promogudes per les universitats del G9 tindran com a fil conductor la sostenibilitat i el medi ambient.
La Nit Europea dels Investigadors és finançada per la CE en el marc de les Accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) —iniciativa per fomentar les carreres científiques a Europa—, que s'emmarca en l’Horitzó 2020, programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea. Els objectius principals són acostar la figura dels investigadors als ciutadans perquè sàpiguen quina feina fan i els beneficis que aporten a la societat, així com fomentar l'elecció d'una carrera científica entre els estudiants eliminant les barreres de gènere.
Les activitats de la Nit Europea de la Recerca tenen el suport i la col·laboració de la Unió Europea, l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament d’Inca, Transports de les Illes Balears i Serveis Ferroviaris de Mallorca.
Notícies relacionades
- Pujau al tren de la divulgació científica de la UIB amb motiu de la Nit Europea de la Recerca
- La UIB participa en un projecte de la Comissió Europea per a la celebració de la Nit Europea de la Recerca
- Un safari de biodiversitat i una exposició per promoure la Nit Europea de la Recerca
Vídeos
Data de publicació: 24/09/2021