Pujau al tren de la divulgació científica de la UIB amb motiu de la Nit Europea de la Recerca

El principal esdeveniment de divulgació científica d’Europa es durà a terme el 24 de setembre amb activitats a Palma i Inca, i tenen com a fil conductor la sostenibilitat i el medi ambient

La Universitat de les Illes Balears se suma a la Nit Europea de la Recerca, la iniciativa de divulgació científica més important d’Europa. Tindrà lloc el divendres 24 de setembre a més de 370 ciutats europees

El programa d’activitats de la UIB inclou: 

Microxerrades al tren. El 24 de setembre, de les 15 a les 20 hores

La Universitat puja al tren de la divulgació amb el repte d’explicar en 5 minuts el que i el perquè de la recerca que fa la comunitat científica. Seran explicacions de 5 minuts de durada per als passatgers dels trens de les línies que uneixen Palma amb Manacor, Sa Pobla i Inca.

Seran catorze xerrades impartides per investigadors de la UIB, l’IMEDEA (CSIC-UIB), l’INAGEA i del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic. Tractaran temes d’una importància vital, com l’escalfament global, el futur de l’agricultura o la conservació dels ecosistemes marins, la intel·ligència artificial o les noves fonts d’energia.

Tallers sobre la ciència del canvi climàtic i taller d'identificació d'insectes. El 24 de setembre, defora de l’Estació Intermodal de Palma. De les 9 a les 19 hores

El canvi climàtic i els insectes són els protagonistes dels tallers. Els matins, s’impartiran per a alumnes de primària i, els horabaixes, per a tothom qui vulgui aprendre a identificar els insectes que habiten entre nosaltres. També aprofundiran en aspectes varis del canvi climàtic, com ara el desgel i les seves conseqüències; la influència del CO2 en l’augment de la temperatura i la seva relació amb l’efecte d’hivernacle, i la incidència del CO2 sobre l'hàbitat marí.

Exposició Investigam per avançar. Del 20 al 26 de setembre, a l’Estació Intermodal de Palma

La recerca científica aporta solucions innovadores a problemes reals. Una mostra d’aquesta evidència són els projectes de recerca de la UIB que han obtingut finançament de la Unió Europea, i que es presenten en aquesta exposició. Hi trobareu projectes centrats en els grans reptes de la societat: la salut, el canvi climàtic, l’envelliment, l’alimentació sostenible, la transició a un model energètic respectuós, i el desenvolupament de sistemes robòtics i de noves formes d’intel·ligència artificial, entre d’altres.

Safari de biodiversitat a Inca. El 24 de setembre, en dos torns: de les 17 a les 18 hores i de les 18 a les 19 hores

El Safari de biodiversitat és una experiència de ciència ciutadana per conèixer la biodiversitat que viu al parc del Serral de les Monges, a Inca, un dels espais verds més importants de la ciutat.

El 24 de setembre farem una ruta pel Serral de les Monges i, alhora, ajudarem la comunitat científica de la Universitat de les Illes Balears a documentar les espècies vegetals i animals que hi habiten. Ho farem amb l’aplicació mòbil del projecte Biodibal, la plataforma digital més important sobre la biodiversitat de les illes Balears.

Green 9 Night

La Universitat de les Illes Balears participa en un consorci integrat per les institucions del Grup 9 d’universitats (G9) per celebrar de manera conjunta la Nit Europea de la Recerca 2021.

La iniciativa, coordinada a la UIB per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCCI), ha obtingut finançament de la Comissió Europea (CE) per desenvolupar les activitats previstes per a aquesta jornada de divulgació científica en el marc del projecte GREEN 9 NIGHT (G9NIGHT). 

A més de la UIB, participaran en l'esdeveniment les universitats de Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Oviedo, País Basc, Pública de Navarra i Saragossa, amb la col·laboració de la Universitat de La Rioja.

Pacte verd europeu

La Nit Europea dels Investigadors enguany estarà dedicada al Pacte verd europeu. Les activitats promogudes per les universitats del G9 tindran com a fil conductor la sostenibilitat i el medi ambient.

La Nit Europea dels Investigadors és finançada per la CE en el marc de les Accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) —iniciativa per fomentar les carreres científiques a Europa—, que s'emmarca en l’Horitzó 2020, Programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea. Els objectius principals són acostar la figura dels investigadors als ciutadans perquè sàpiguen quina feina fan i els beneficis que aporten a la societat, així com fomentar l'elecció d'una carrera científica entre els estudiants eliminant les barreres de gènere.

Les activitats de la Nit Europea de la Recerca tenen el suport i la col·laboració de la Unió Europea, l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament d’Inca, Transports de les Illes Balears i Serveis Ferroviaris de Mallorca.

 Logo UE

Data de publicació: 21/09/2021