La UIB organitza una jornada tècnica per analitzar la situació del cranc blau americà a les illes Balears

Hi debatran sobre la situació legal d'aquesta espècie invasora present a les illes Balears des de l’any 2017 

Inauguració
Dia: divendres, 29 de novembre de 2019
Hora: 10.30 hores
Lloc: aula 7, edifici Antoni M. Alcover i Sureda, campus universitari, Palma

 

Entitats científiques, administracions i el sector pesquer participen en la I Jornada Tècnica sobre el Cranc Blau (Callinectes sapidus) a les Illes Balears, organitzada per la Universitat de les Illes Balears en el marc del projecte CALIBAL que ha impulsat la Càtedra de la Mar - Iberostar.

Hi participaran tècnics i científics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, de la Conselleria d’Agricultura i Pesca, del Consell de Mallorca, del Consell d’Eivissa, del Consell de Menorca, de la Federació Balear de Cofaries de Pescadors, del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, del Museu Balear de Ciències Naturals i de la Universitat de les Illes Balears.

Fruit d’aquesta reunió es pretén informar els diferents actors implicats del que se sap actualment d’aquesta espècie i de la problemàtica ambiental associada, gràcies al desenvolupament del projecte CALIBAL.

Per altra banda, a la reunió tècnica també es debatrà sobre la situació legal del cranc blau a les illes Balears, d’acord amb diferents normatives d’aplicació ambientals i pesqueres, així com la possibilitat de modificar puntualment alguna d’aquestes normatives d’aplicació.

El cranc blau a les illes Balears

L’any 2017 es va documentar per primera vegada la presència del cranc blau americà (Callinectes sapidus Rathbun, 1896) a les illes Balears. Concretament, fou al parc natural de s’Albufera i a la zona humida de la Gola, a Mallorca, i a cala Galdana i al parc natural de s’Albufera des Grau, a Menorca. L’any següent es va detectar a Santa Eulària des Riu i a Sant Josep de sa Talaia, al parc natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, així com a l’estany Pudent, a Formentera. Així, solament en dos anys, aquesta espècie nouvinguda ha colonitzat gairebé tot el litoral balear i hi ha assolit densitats poblacionals certament preocupants a alguns indrets de les illes Balears.

L’any 2019, el doctor Samuel Pinya, professor d’Ecologia de la UIB i investigador principal del grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB, dirigeix el projecte «CALIBAL Estudi del procés de la colonització del crac blau americà (Callinectes sapidus) a les illes Balears: impactes sobre les comunitats bentòniques i els espais naturals protegits». Aquest projecte, finançat per la Càtedra de la Mar - Iberostar de la Universitat de les Illes Balears, pretén estudiar quins impactes pot generar que aquesta espècie sobre els ecosistemes aquàtics i els espais naturals protegits de la nostra comunitat.

El projecte planteja quatre objectius importants:

  • Analitzar quin ha estat el procés de colonització de l’espècie al litoral balear i el lloc on es troba actualment
  • Avaluar, mitjançant l’estudi de la seva ecologia tròfica, sobre quines espècies pot generar un impacte
  • Estudiar quina pot haver estat la via d’entrada a les diferents illes
  • Elaborar un document científic amb tota la informació generada, sobre el qual es puguin prendre decisions amb vista a la gestió de l’espècie

Col·laboració amb el projecte Biodibal

El projecte CALIBAL ha generat una col·laboració amb el projecte Biodibal de la UIB, a través del qual durant l’estiu s’ha recollit informació sobre la distribució del cranc blau americà a les illes Balears gràcies a la participació ciutadana.

Conjuntament amb el projecte Biodibal, s’ha elaborat un Manual d’identificació del cranc blau, que pretén donar a conèixer a la ciutadania les característiques principals d’aquesta espècie invasora i estimuli la participació ciutadana en el registre de nova informació.

En aquesta sentit, hi ha diferents persones que ja han participat amb el grup d’Ecologia Interdisciplinària tot facilitant informació sobre la troballa de crancs blaus a diferents indrets del litoral balear. Gràcies a aquesta participació, actualment es confecciona el mapa de distribució actualitzada, que permetrà conèixer a quines zones l’espècie és més abundant.

Si heu observat el cranc blau americà i n’heu fet cap fotografia, podeu col·laborar amb el projecte aportant-la a través de la web biodibal.uib.cat, enviant un WhatssApp al 647 364 543 o un correu electrònic a biobal@fueib.org. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 29/11/2019

Data de publicació: 28/11/2019