El llibre «Flora medicinal de les Illes Balears» aconsegueix el premi Joan Lluís Vives a la millor edició de la Xarxa Vives

És el segon guardó que obté l’obra de Carles Amengual i Vicens, editada per Edicions UIB 

L’obra Flora Medicinal de les illes Balears, del doctor Carles Amengual i Vicens, publicada per Edicions UIB, ha estat guardonada amb el premi Joan Lluís Vives a la millor edició, que convoca la Xarxa Vives d’Universitats.

Aquest és el segon guardó que aconsegueix l’obra. Recentment, també va ser reconeguda amb el premi a la millor obra editada en els XXV Premis Nacionals d’Edició Universitària de la Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles (UNE).

En l’edició de 2021, el premi Joan Lluís Vives també va ser per a una obra publicada per Edicions UIB, Evolució constructiva de la Catedral de Mallorca. Història, tècniques i materials en els llibres de fàbrica (1570-1630), de Miquel Ballester Julià.

Els premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries de la Xarxa Vives. A més, promouen el prestigi de la llengua catalana en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement. Els premis tenen quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciència i tecnologia, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats.

El lliurament del guardó s’ha fet en el marc de l’acte de lliurament de premis de la Xarxa Vives d’Universitats, que ha tingut lloc el dimarts dia 12 de juliol a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'obra premiada

En el volum Flora Medicinal de les illes Balears, del doctor Carles Amengual i Vicens, s’analitzen els estudis sobre flora medicinal del temps dels clàssics grecs i llatins —Hipòcrates, Teofrast, Galè, Dioscòrides, Plini—, àrabs —Ibn Sina—, així com també de la flora medicinal balear, medievals i moderns fins al segle XXI —des de Ramon Llull fins a Brotat et Terrers, Cursach i Arguimbau, Barceló i Combis, Bianor, Palau i Ferrer, Bonafè i Barceló, etc. També s'ha recollit la presència d'aquestes espècies en la literatura i cultura popular —les plantes de les rondalles mallorquines i de Ramon Llull han format dos llibres publicats a part.

El lèxic popular, de gran riquesa, suma 3.626 noms i 3.027 gloses i refranys en llengua catalana, que fan referència a les 662 plantes medicinals estudiades. La part gràfica correspon a les fotografies de l'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental de la UIB, i la col·lecció d'aquarel·les, a les artistes Irene Mulet i Judit Morales. L’autor del pròleg és el doctor Lleonard Llorens, professor jubilat del Departament de Biologia i investigador col·laborador del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears.

Carles Amengual i Vicens (Selva, 1956) és llicenciat en Medicina (UB), Ciències Biològiques (UIB), Humanitats (UOC), Estudis d’Àsia Oriental (UOC) i Ciències Religioses (ISCREB – Facultat de Teologia de Catalunya). L’any 2017 es doctorà a la UIB amb la tesi doctoral «Flora medicinal de les illes Balears», que es troba a l’origen del volum ara publicat per Edicions UIB. Fruit d’aquesta recerca, l’autor ha constatat que el 33 per cent de les plantes de les Illes Balears estan referenciades com a medicinals, i que el 82 per cent de les famílies de plantes baleàriques tenen components medicinals. Quant a les plantes endèmiques de les Illes Balears, el 29,8 per cent són endemismes medicinals.

Notícies relacionades

Data de publicació: 12/07/2022