Premi a la millor obra editada per al llibre Flora Medicinal de les illes Balears, publicat per Edicions UIB

L’obra del doctor Carles Amengual i Vicens ha estat guardonada amb el premi a la millor obra editada en els XXV Premis Nacionals d’Edició Universitària 

L’obra Flora Medicinal de les illes Balears, del doctor Carles Amengual i Vicens, publicada per Edicions UIB, ha estat guardonada amb el premi a la millor obra editada en els XXV Premis Nacionals d’Edició Universitària, que convoca anualment la Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles (UNE) per premiar les millors obres publicades per les universitats i els centres de recerca.

El Rector de la UIB, el doctor Jaume Carot, va recollir el premi el 17 de novembre a Conca a l'acte de lliurament dels XXV Premis Nacionals d'Edició Universitària que commemora el primer quart de segle d'aquests guardons. L'acte va tenir lloc coincidint amb la XLI Assemblea de la UNE, sota el lema L'edició amb editors: l'autor i els seus drets.

El jurat ha valorat «l’ambició del projecte, la seva exhaustivitat i el detall de l’addenda de vint làmines editades amb exquisidesa» d’aquest volum en el qual es recullen les 662 plantes medicinals de les illes Balears que han estat referenciades en la literatura científica. De cada una s'analitzen la sinonímia i les denominacions populars, la descripció botànica, l'hàbitat, la composició química, les parts utilitzades, l'acció farmacològica, l'ús terapèutic i la comparació en les farmacopees aiurvèdiques, tibetanes, xineses, filipines, marroquines, mexicanes i homeopàtiques.

En el volum s’analitzen els estudis sobre flora medicinal del temps dels clàssics grecs i llatins —Hipòcrates, Teofrast, Galè, Dioscòrides, Plini—, àrabs —Ibn Sina—, així com també de la flora medicinal balear, medievals i moderns fins al segle XXI —des de Ramon Llull fins a Brotat et Terrers, Cursach i Arguimbau, Barceló i Combis, Bianor, Palau i Ferrer, Bonafè i Barceló, etc. També s'ha recollit la presència d'aquestes espècies en la literatura i cultura popular —les plantes de les rondalles mallorquines i de Ramon Llull han format dos llibres publicats a part.

El lèxic popular, de gran riquesa, suma 3.626 noms i 3.027 gloses i refranys en llengua catalana, que fan referència a les 662 plantes medicinals estudiades. La part gràfica correspon a les fotografies de l'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental de la UIB, i la col·lecció d'aquarel·les, a les artistes Irene Mulet i Judit Morales. L’autor del pròleg és el doctor Lleonard Llorens, professor jubilat del Departament de Biologia i investigador col·laborador del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears.

Carles Amengual i Vicens (Selva, 1956) és llicenciat en Medicina (UB), Ciències Biològiques (UIB), Humanitats (UOC), Estudis d’Àsia Oriental (UOC) i Ciències Religioses (ISCREB – Facultat de Teologia de Catalunya). L’any 2017 es doctorà a la UIB amb la tesi doctoral «Flora medicinal de les illes Balears», que es troba a l’origen del volum ara publicat per Edicions UIB. Fruit d’aquesta recerca, l’autor ha constatat que el 33 per cent de les plantes de les Illes Balears estan referenciades com a medicinals, i que el 82 per cent de les famílies de plantes baleàriques tenen components medicinals. Quant a les plantes endèmiques de les Illes Balears, el 29,8 per cent són endemismes medicinals.

Notícies relacionades

Data de l'esdeveniment: 17/11/2022

Data de publicació: Thu Jun 30 12:05:00 CEST 2022