Les plantes medicinals de les Illes Balears

La tesi doctoral de Carles Amengual i Vicens ha catalogat la flora de les Illes Balears usada amb finalitats terapèutiques 

L’interès per les plantes medicinals, des del punt de vista científic i popular, ha estat una constant a les Illes Balears, com ho demostren les persones que s’hi han dedicat, la bibliografia publicada, i fins i tot una indústria de cultiu i producció de medicaments extrets de les plantes. La tesi doctoral de Carles Amengual i Vicens, defensada a la Universitat de les Illes Balears, estudia totes les plantes de les Illes Balears referenciades com a medicinals amb l'objectiu de constituir un arxiu de plantes medicinals actualitzat i útil per a la recerca i el seu ús terapèutic. La tesi l'ha dirigida el doctor Lleonard Llorens, del Departament de Biologia.

L'investigador ha elaborat una llista de 662 plantes medicinals, amb propietats terapèutiques, que han estat referenciades en la literatura científica, i n'ha fet un estudi particularitzat sobre els noms amb els quals són conegudes, la descripció botànica, l'hàbitat, les parts utilitzades, la composició química, l'acció farmacològica, l'ús  terapèutic comparat amb les farmacopees ayurvèdica, tibetana, xinesa, filipina, marroquí, mexicana i homeopàtica, i les referències en història, literatura i cultura popular i la bibliografia.

Fruit de l'estudi, la recerca de Carles Amengual constata que el 33 per cent (662 de 2006) de les plantes de les Illes Balears estan referenciades com a medicinals, i que el 82 per cent (123 de 150) de les famílies de plantes baleàriques tenen components medicinals. Quant a les plantes endèmiques de les Illes Balears, el 29,8 per cent són endemismes medicinals (26 de 87).

L'investigador també ha analitzat els estudis sobre la flora medicinal de les Illes Balears publicats des del segle XVIII fins avui, i ha comparat el nombre d'espècies medicinals citades. A més, ha estudiat la presència d'aquestes espècies en la literatura i la cultura popular, per la qual cosa ha analitzat obres clàssiques gregues i llatines, de l'edat mitjana i de l'època moderna. Fruit d'aquest estudi, ha constatat que la presència de plantes medicinals és més gran a les Rondalles mallorquines (139) que en cap altra de les obres analitzades, incloent les obres completes de Shakespeare (121), la Bíblia (113), Les mil i una nits (103) o les Geòrgiques de Virgili (102).

Quant als noms de les plantes, l'investigador ha recollit un total de 3.626 noms en llengua catalana per a les 662 plantes medicinals estudiades i ha recollit fins a 3.027 gloses i refranys en llengua catalana que s'hi refereixen.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Flora medicinal de les Illes Balears
  • Autor: Carles Amengual i Vicens
  • Programa de doctorat: Biologia de les Plantes
  • Departament: Biologia
  • Director: Lleonard Llorens Garcia 

Data de publicació: 26/07/2017