El futur energètic d’Europa es debat a la UIB de la mà de Green Hysland

La UIB organitza una sessió informativa oberta al públic per donar a conèixer el projecte europeu que impulsa el desplegament de l'hidrogen verd a Mallorca

Inauguració
Dia: dimecres, 22 de juny de 2022
Hora: 15 hores
Lloc: sala d’actes, edifici Gaspar M. de Jovellanos, campus universitari, Palma

 

El projecte Green Hysland organitza una sessió informativa oberta a tothom que hi estigui interessat per donar a conèixer els avanços d’aquesta iniciativa pionera en la qual participa la Universitat de les Illes Balears i que finança la Comissió Europea a través de la Clean Hydrogen Partnership.

En la sessió es presentaran els objectius d’aquest projecte que pretén desplegar un ecosistema d'hidrogen verd plenament funcional a Mallorca a fi de convertir l'illa en el primer centre d'hidrogen del sud d'Europa. Els socis del projecte hi presentaran els avenços fets en el primer any i mig de funcionament, tant pel que fa a les infraestructures com als estudis que es duen a terme. També s’hi presentaran diferents experiències de projectes de desplegament de les tecnologies de l’hidrogen a altres indrets de la Unió Europea.

La sessió es farà el dimecres, 22 de juny de 2022, a la sala d’actes de l’edifici Gaspar M. de Jovellanos del campus universitari, i és oberta a tothom. En la inauguració intervindran el vicerector de Política Científica i Investigació, doctor Víctor Homar; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, senyor Josep Malagrava; la coordinadora general de Green Hysland i coordinadora d’Innovació a la Direcció de Gasos Renovables d’Enagás, senyora María Jaén; el coordinador d’impacte social i responsabilitat social empresarial de CEMEX, senyor Iñaki Miranda, i l’organitzador de la sessió i professor del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció de la UIB, doctor Vicenç Canals.

Per poder assistir a la sessió informativa és necessari formalitzar la inscripció a través d’aquest formulari en línia: <https://agenda.uib.es/67569/tickets/xviii-congreso-iberico-y-xiv-congreso-iberoamericano-de-energia-solar.html>.

Green Hysland: un ecosistema d’hidrogen a Mallorca

Des del llançament de l’estratègia de la Comissió Europea l’any 2020 i la pressió creixent per assolir els objectius nacionals, europeus i internacionals en matèria de clima i energia, els governs i les parts interessades en el sector de l’energia han considerat cada vegada més que l’hidrogen verd és una de les possibles tecnologies que podrien accelerar la transició energètica a Europa.

Green Hysland és una iniciativa pionera que pretén desplegar un ecosistema complet per a la producció i el consum d’almenys 300 tones anuals d'hidrogen verd a Mallorca. La iniciativa inclou el desenvolupament d’una planta de producció d’hidrogen verd liderada per Enagás, Acciona, IDAE i Cemex, que es va inaugurar el passat 14 de març.

L’hidrogen es produirà a partir d'energia solar fotovoltaica per subministrar-lo posteriorment als usuaris finals, que són el sector turístic, el transport, la indústria i el sector energètic de l'illa. També es preveu injectar-lo a la xarxa canalitzada de gas natural per a l'ús final en aplicacions tèrmiques, i així reduir significativament les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Així, l’hidrogen verd tindrà múltiples aplicacions a l’illa de Mallorca com a combustible net en flotes d’autobusos, i la generació de calor i energia per a edificis comercials i públics (hotels, estacions marítimes i poliesportius municipals).

L’objectiu de Green Hysland és reduir les emissions de CO2 de l’illa en almenys 20.700 tones anuals des del moment que l’ecosistema estigui implementat plenament.

La contribució de la UIB

La participació de la UIB, a través del grup de recerca en Enginyeria Energètica (GREEN) i el Departament d'Economia Aplicada, en el projecte GREEN HYSLAND se centrarà en diversos aspectes fonamentals. En primer lloc, en l'anàlisi del cicle de vida de la planta d'hidrogen, amb especial èmfasi en els impactes ambientals i sobre l'entorn socioeconòmic de les Illes Balears que tindrà. En segon lloc, el desenvolupament d'estudis tècnics orientats al desplegament de l'hidrogen verd i les seves aplicacions finals en l'àmbit de les Illes Balears. També participar, al costat de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), en la confecció del full de ruta de l'hidrogen verd de les Illes Balears. Finalment, l'organització d'activitats divulgatives, educatives i formatives específiques per a tecnòlegs en l'àmbit de l'hidrogen verd.

Green Hysland

Green Hysland és un projecte d’una durada de cinc anys que té prevista una inversió inicial aproximada de 50 milions d'euros. La Comissió Europea ha aprovat un finançament de 10 milions d’euros a través de la Clean Hydrogen Partnership per al desenvolupament de les activitats associades a l’hidrogen renovable durant el període 2021-2025. Addicionalment, el projecte ha rebut finançament de l’IDAE per construir les dues plantes fotovoltaiques i ha estat declarat projecte estratègic pel Govern de les Illes Balears. També té el suport del Govern d'Espanya a través de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) i del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. 

Green Hysland és una agrupació formada per les organitzacions següents: Acciona, el municipi d’Ameland (Països Baixos), AMHYD, la Fundació Hidrógeno Aragón, AREAM Madeira, l’Associació Espanyola de l’Hidrogen (AeH2), Baleària, Calvera, CEA, el Centre Nacional de l’Hidrogen (CNH2), Cotenaval, DAFNI, EMEC, l’EMT de Palma, Enagás, Energy Cooperatives Ireland, l’Institut Balear de l’Energia, el municipi de Lloseta, New Energy Coalition, NUI Galway, Ports de Balears, Redexis, la Universitat de La Laguna i la Universitat de les Illes Balears.

Notícies relacionades

Data de l'esdeveniment: 22/06/2022

Data de publicació: 21/06/2022