La UIB participa en el projecte europeu Green Hysland per avaluar els impactes ambientals i socioeconòmics i ajudar a confeccionar el full de ruta del desplegament de l’hidrogen verd a les Illes Balears
Les Illes Balears ja són el primer territori de l’Estat que disposa d’una planta de producció d’hidrogen renovable. La inauguració de la planta de Lloseta, ubicada a l’antiga fàbrica cimentera de CEMEX, suposa una passa endavant important per crear a Mallorca el primer ecosistema d’hidrogen del sud d’Europa.
La construcció de la planta, a través del consorci Power to Green Hydrogen Mallorca, és el nucli del projecte europeu Green Hysland, en el qual participa la Universitat de les Illes Balears a través del grup de recerca en Enginyeria Energètica (GREEN) i d'investigadors del Departament d'Economia Aplicada.
Green Hysland és una iniciativa pionera que pretén desplegar un ecosistema d'hidrogen verd plenament funcional a Mallorca i convertir l'illa en el primer centre d'hidrogen del sud d'Europa. Per a això, es produirà hidrogen verd a partir d'energia solar fotovoltaica per subministrar-lo posteriorment als usuaris finals, com són el sector turístic, el transport, la indústria i el sector energètic de l'illa. També es preveu injectar-lo a la xarxa canalitzada de gas natural per a l'ús final en aplicacions tèrmiques i així reduir significativament les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.
La contribució de la UIB
La participació de la UIB, a través del grup de recerca en Enginyeria Energètica (GREEN) i el Departament d'Economia Aplicada, en el projecte GREEN HYSLAND se centrarà en diversos aspectes fonamentals, com són:
En primer lloc, l'anàlisi del cicle de vida de la planta d'hidrogen, amb especial èmfasi en els impactes ambientals i sobre l'entorn socioeconòmic de les Illes Balears que tindrà.
En segon lloc, el desenvolupament d'estudis tècnics orientats al desplegament de l'hidrogen verd i les seves aplicacions finals en l'àmbit de les Illes Balears. També participar, al costat de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), en la confecció del full de ruta de l'hidrogen verd de les Illes Balears.
Finalment, l'organització d'activitats divulgatives, educatives i formatives específiques per a tecnòlegs en l'àmbit de l'hidrogen verd.
Green Hysland
GREEN HYSLAND és un projecte d’una durada de cinc anys i que té prevista una inversió inicial aproximada de 50 milions d'euros. Les contribucions financeres provenen de la Comissió Europea a través de la Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) i dels recursos propis dels membres del consorci. Al seu torn, el projecte ha estat declarat projecte estratègic pel Govern de les Illes Balears, a més de tenir el suport del Govern d'Espanya a través de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) i del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
This project has received funding from the Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking under Grant Agreement No 101007201. This Joint Undertaking receives support from the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme, Hydrogen Europe and Hydrogen Europe Research. The content of this website reflects only the authors' view and the JU is not responsible for any use that may be made of the information it contains.
Data de publicació: 23/03/2022