Green Hysland reuneix els experts europeus en hidrogen verd a Croàcia

La reunió es farà a Cres, a Croàcia, el 26 d'abril per posar en comú diverses iniciatives sobre els usos de l'hidrogen verd 

El projecte europeu Green Hysland, en el qual participa la Universitat de les Illes Balears, ha organitzat una reunió perquè projectes i socis europeus afins mostrin als participants com l’hidrogen verd pot incrementar la penetració de les energies renovables en una regió específica, demostrant l’acoblament i la integració sectorial, i avançant cap a la plena descarbonització de l’economia.

El taller Green Hydrogen Technologies Supporting the Energy Transition: Matching uses with context es farà el dia 26 d’abril a l’illa de Cres, a Croàcia, en un format híbrid presencia i virtual. També hi participaran experts d’aquest país que han aplicat l’hidrogen verd a contexts i usos varis (transport, indústria, gestió de residus, aplicacions de piles de combustible, etc.), amb l’objectiu d’oferir una visió completa de les possibilitats que ofereix aquesta tecnologia.

Des del llançament de l’estratègia de la Comissió Europea l’any 2020 i la pressió creixent per assolir els objectius nacionals, europeus i internacionals en matèria de clima i energia, els governs i les parts interessades en el sector de l’energia han considerat cada vegada més que l’hidrogen verd és una de les possibles tecnologies que podrien accelerar la transició energètica a Europa.

Green Hysland és una iniciativa pionera que pretén desplegar un ecosistema d'hidrogen verd plenament funcional a Mallorca i convertir l'illa en el primer centre d'hidrogen del sud d'Europa. Per a això, es produirà hidrogen verd a partir d'energia solar fotovoltaica per subministrar-lo posteriorment als usuaris finals, que són el sector turístic, el transport, la indústria i el sector energètic de l'illa. També es preveu injectar-lo a la xarxa canalitzada de gas natural per a l'ús final en aplicacions tèrmiques i així reduir significativament les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

La contribució de la UIB

La participació de la UIB, a través del grup de recerca en Enginyeria Energètica (GREEN) i el Departament d'Economia Aplicada, en el projecte GREEN HYSLAND se centrarà en diversos aspectes fonamentals. En primer lloc, en l'anàlisi del cicle de vida de la planta d'hidrogen, amb especial èmfasi en els impactes ambientals i sobre l'entorn socioeconòmic de les illes Balears que tindrà. En segon lloc, el desenvolupament d'estudis tècnics orientats al desplegament de l'hidrogen verd i les seves aplicacions finals en l'àmbit de les Illes Balears. També participar, al costat de l'Institut Balear de l'Energia (IBE), en la confecció del full de ruta de l'hidrogen verd de les Illes Balears. Finalment, l'organització d'activitats divulgatives, educatives i formatives específiques per a tecnòlegs en l'àmbit de l'hidrogen verd.

Green Hysland

Green Hysland és un projecte d’una durada de cinc anys i que té prevista una inversió inicial aproximada de 50 milions d'euros. Les contribucions financeres provenen de la Comissió Europea a través de la Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) i dels recursos propis dels membres del consorci. Aquest projecte ha estat declarat projecte estratègic pel Govern de les Illes Balears i també té el suport del Govern d'Espanya, a través de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) i del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. 

Data de publicació: 25/04/2022