«Tracta d'evitar-la». Fòrum de debat sobre el tràfic de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual

Activitat artística d’Anna Piratti a la plaça de l’Olivar de Palma 

Dies: del 13 al 16 d’abril de 2016
Lloc: Centre Cultural Flassaders, Palma 

Amb la finalitat de construir un nou espai de debat, reflexió i incidència política sobre la tracta de dones i nines amb finalitats d'explotació que permeti abordar aquesta realitat tan complexa des de diferents perspectives sota l'enfocament de drets humans i de gènere, es planteja l’activitat: Tracta d'evitar-la: Fòrum de debat sobre la tracta de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual. L’organització és a càrrec de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, en coordinació amb les entitats locals de les Illes Balears (Fundació Solidaritat Amaranta, Metges del Món - Illes Balears i Casal Petit) i amb els grups de recerca de la UIB dedicats a aquest àmbit.

Al fòrum s'abordarà un debat acadèmic, activista i artístic durant tres sessions de quatre hores de durada en horari d’horabaixa del 13 al 15 d’abril, en les quals participaran persones expertes de renom a escala internacional i hi haurà intervencions artístiques d'artistes locals i internacionals en forma de performances, contacontes i arts plàstiques per abordar aquesta temàtica. D'aquesta manera, l'atractiu i la pertinència de les propostes artístiques serviran per apropar la complexa i dura realitat de la tracta amb eines creatives de sensibilització. 

Conferència inaugural amb... 

La senyora Helena Maleno, investigadora i fundadora de Caminant Fronteres, farà la ponència inaugural i parlarà de: «Infancia víctima de la trata: desapariciones y fracaso de los sistemas de protección».

Altres experts que fan part del programa són: Alícia Palmer, voluntària de Metges del Món i guionista del còmic Esclavas, que parlarà de: «El cómic social como herramienta de denuncia y sensibilización»; Patricia Simón, cofundadora de Periodismo Humano, experta en comunicació sobre el tema dela tracta, parlarà de: «Contar la trata desde las historias de vida de las supervivientes»; Víctor Eguriase Uwagba, mediador intercultural i narrador d'històries, farà: «Historias y cuentos desde diferentes perspectivas sobre la trata»; Valentina Milano, professora de l'àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UIB, parlarà de: «La perspectiva de drets humans en la lluita contra la tracta»; Rosa Flores Infant, responsable de tracta de la Creu Roja, farà una ponència sobre: «Detección e intervención con víctimas de trata de seres humanos, enfoque y perspectiva de Cruz Roja»; entre d’altres experts.

Intervenció artística d’Anna Piratti

Dia: el dissabte 16 d’abril de 2016
Hora: d’11.30 a 13.30 hores
Lloc: plaça de l’Olivar, Palma

La cloenda de les jornades serà a càrrec d'Anna Piratti, artista italiana que farà una instal·lació interactiva amb més de 800 pepes en què intervindrà l'artista, que convidarà la gent a participar en l'acció. «Per què un interrogant al títol? Perquè als transeünts els demanarem: “Les pepes que hi ha en terra, només són juguetes?” La resposta que vull obtenir és: “No ho són”… Representen éssers humans». 

Notícia relacionada

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 13/04/2016

Data de publicació: 23/03/2016