Resistències contra el model extractiu: La lluita de les dones des de Guatemala fins a Mallorca, a càrrec d'Aura Lolita Chávez Ixcaqui

Xerrada de la reconeguda activista guatemalenca defensora dels drets de les comunitats indígenes i de les dones que fa anys que s’enfronta a empreses transnacionals i autoritats de l'Estat de Guatemala per protegir els recursos del seu territori

Trobada amb mitjans
Dia: dimecres, 20 de setembre de 2017
Hora: 11 h
Lloc: Sa Riera, campus universitari, Palma 

Els mitjans de comunicació interessats podreu parlar amb Aura Lolita Chávez dimecres, 20 de setembre, a partir de les 11 h, a la sala de juntes de Sa Riera. 

Conferència 
Dia: dimecres, 20 de setembre de 2017
Hora: 19 hores
Lloc: sala multiús del segon pis del Centre Cultural Flassaders, Palma 

Xerrada a càrrec d'Aura Lolita Chávez Ixcaqui, reconeguda activista guatemalenca defensora dels drets de les comunitats indígenes i de les dones que fa anys que s’enfronta a empreses transnacionals i autoritats de l'Estat de Guatemala per protegir els recursos del seu territori.

Posterior tertúlia entre Marusia López-Cruz, associada de l'àrea de poder i protecció per a defensores i activistes de JASS (Asociadas por lo Justo), Margalida Ramis, portaveu del GOB, i Ruth Escribano Dengra, coordinadora de l'OCDS. 

Nota biogràfica

Aura Lolita Chávez Ixcaqui forma part del Consell de Pobles K'iche' (CPK) per a la defensa de la vida, la mare naturalesa, la terra i el territori, organització que agrupa 87 comunitats i autoritats tradicionals per impulsar processos de consulta popular, diàleg i accions col·lectives davant l'amenaçadora expansió de megaprojectes miners, hidroelèctrics i d’agroindústria al seu territori. També forma part de la Iniciativa Mesoamericana de les Dones Defensores de Drets Humans. Ella i altres integrants del CPK han estat objecte d'amenaces i atacs pel seu treball pacífic en defensa del territori. Un dels seus membres va ser assassinat el 12 de juny de 2012, i el 7 de juny de 2017 Lolita Chávez i altres integrants de la seva organització varen ser amenaçades, perseguides i intimidades per deu homes armats no identificats mentre ella i els seus col·legues escortaven un camió carregat de fusta il·legal per lliurar-lo a les autoritats locals del K'iche.

Ja el 2012 Lolita havia sobreviscut a una emboscada d'un grup d'homes armats després d'haver participat en una manifestació pacífica en la qual havien denunciat l'alcalde local per violacions dels drets humans. A més, ha rebut amenaces de mort per part de sicaris, ha estat objecte de campanyes de desprestigi i ha estat criminalitzada a través de denúncies infundades de les autoritats guatemalenques. A pesar que compta amb mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) des de 2005, això no ha impedit que sigui blanc d'amenaces, intimidació i fustigació. Per això es troba actualment al País Basc a través del Programa basc de protecció temporal de defensors i defensores de drets humans.

Notícies relacionades

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 20/09/2017

Data de publicació: 12/09/2017