Mallorca, any 2030: 25 persones per metre de platja

Un estudi de la Universitat de les Illes Balears, sobre els escenaris demogràfics per a les pròximes dècades, assenyala que l'arxipèlag assolirà una càrrega demogràfica màxima de 2,5 milions de persones l'any 2030 

La pressió humana sobre les Illes Balears s'incrementarà de manera notable en les pròximes dècades fins a arribar al punt que la costa de Mallorca podria haver de fer front a concentracions de 25 persones per metre lineal de platja l'any 2030. Aquest és un dels escenaris que es dibuixen en l'horitzó segons un estudi elaborat pel doctor Andreu Sansó, catedràtic d'Economia Aplicada de la UIB i degà de la Facultat d'Economia i Empresa, en el qual s'analitzen les previsions dels indicadors de pressió humana per a les Illes Balears els pròxims anys.  

La recerca aporta informació sobre les projeccions de població i de càrrega demogràfica diària per a 2020, 2025 i 2030, que és bàsica per a la planificació estratègica d'infraestructures (transport, sanitat, residus...) i de recursos (aigua, energia...). L'estudi, fet per encàrrec de la Direcció General d'Innovació i Recerca de la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, proposa una metodologia per a l'elaboració de projeccions de l'indicador de pressió humana (IPH) per als pròxims anys. Aquest indicador permet comptabilitzar el nombre de persones que hi ha en un moment donat en una àrea geogràfica determinada a partir de la quantificació dels fluxos d'entrada i sortida. A la vegada, l'IPH és també un indicador de l'activitat d'aquest territori, atès que permet inferir informació sobre la producció de residus, el consum d'aigua, el consum d'energia o l'ús de serveis sanitaris, entre altres.

Les projeccions elaborades pel doctor Sansó recullen els patrons regulars observats en les sèries de l'IPH per al període 1997-2015, recollides per l'Institut d'Estadística de les Illes Balears (IBESTAT). Extrapolant aquests patrons com a tendències per als escenaris futurs, el treball permet extrapolar quina seria l'evolució de la pressió humana a les Illes Balears si no s'introdueixen mesures que corregeixin aquestes tendències.

2030: entre 1,4 milions i 2,5 milions de persones a les Illes Balears

El treball assenyala que la càrrega demogràfica mínima, això és el nombre mínim de persones que coincidiran a les Illes Balears en un moment donat, s'incrementarà un 33,1 per cent entre 2015 i 2030. La suma mínima de residents i visitants creixerà un 32,7 per cent a Mallorca, un 28,8 per cent a Menorca i un 39,8 per cent a les Pitiüses en aquest mateix període.

Quant a la càrrega demogràfica màxima, això és el nombre màxim de persones que podrien arribar a coincidir a l'arxipèlag, el creixement seria lleugerament inferior i assoliria un increment del 23,7 per cent entre el 2015 i el 2030 per al conjunt de les Illes Balears. Aquest increment seria del 24,4 per cent a Mallorca, del 17,1 per cent a Menorca i del 27,6 per cent a les Pitiüses.

Tot plegat suposa que l'any 2030, a les Illes Balears hi arribarien a coincidir un mínim d' 1,4 milions de persones i un màxim de 2,5 milions, amb una població mitjana d' 1,8 milions. L'any 2015, les Illes Balears varen suportar un mínim d' 1 milió de persones i un màxim de 2 milions, amb una mitjana d'1,4 milions.

La densitat també es dispara

L'estudi també aporta previsions quant a l'evolució de la densitat de població a les Illes Balears per als pròxims anys i assenyala que es podrien arribar a assolir xifres semblants a les dels indrets més poblats del món. Així, l'any 2030 hi hauria un mínim de 292 habitants per quilòmetre quadrat i un màxim de 499 en el conjunt de l'arxipèlag. El cas extrem serien les Pitiüses, que assolirien una densitat mínima de 566 habitants per quilòmetre quadrat i una densitat màxima de 723.

Aquest increment de la pressió humana sobre el territori també es traslladaria a les platges, un dels principals atractius de les Illes Balears com a destinació turística, de manera que l'any 2030 la densitat màxima de població per línia de platja podria assolir les 15,5 persones per metre lineal de platja. Aquesta xifra seria de 25,6 persones per metre lineal de platja en el cas de Mallorca, de 5,7 a Menorca i de 10,1 a les Pitiüses.

L'investigador de la UIB avisa també al seu treball que les previsions que hi aporta no inclouen ni les arribades de creueristes ni les visites amb iots privats, de manera que les pressions de càrrega demogràfica poden arribar a ser encara més grans que les apuntades a l'estudi.

Referència bibliogràfica

Sansó, A. «Projeccions de la càrrega demogràfica diària de les Illes Balears per a diferents horitzons temporals». Fundació Bit, 2016. 

Documents relacionats

Data de publicaciˇ: 07/10/2016