La UIB reuneix 40 experts mundials en ones gravitacionals a la trobada científica Numerical Relativity - Data Analysis 2013

El grup de recerca en Relativitat i Gravitació de la UIB organitza la sisena edició d’aquesta reunió internacional a Alcúdia del 18 al 21 de setembre de 2013

Inauguració
Dia: dimecres, 18 de setembre de 2013
Hora: 9 hores
Lloc: Club Pollentia Resort,
carretera Alcúdia-Port de Pollença, km 2, Alcúdia
 

El grup de recerca en Relativitat i Gravitació (GRG) de la Universitat de les Illes Balears organitza la sisena trobada internacional Numerical Relativity – Data Analysis (NRDA 2013), que tindrà lloc del 18 al 21 de setembre a Alcúdia.

Hi assistiran més de 40 experts d’àmbit mundial en astronomia de les ones gravitacionals, entre els quals Thomas Dent, Ian Hinder (Max Planck Institute for Gravitational Physics), Ian Harry (Syracuse University), Benjamin Farr (Northwestern University), Tony Chu (Canadian Institute for Theoretical Astrophysics), Scott Field (University of Maryland) i Ilya Mandel (University of Birmingham) com a  conferenciants convidats.

La NRDA té com a finalitat fomentar les col·laboracions entre els científics que simulen les fonts de radiació gravitatòria i els que cerquen ones gravitacionals en les dades dels detectors. Les anteriors reunions de la NRDA es varen dur a terme a Boston (2006), Syracuse (2008), Potsdam (2009), Waterloo (2010) i Cardiff (2011).

Les ones gravitacionals són una conseqüència directa de la teoria de la relativitat d’Albert Einstein. Si bé se n’han observat evidències directes, encara no s’ha produït cap detecció. S’espera que el seu descobriment, abans del final d’aquesta dècada, obri una nova finestra a l’Univers, que permeti observar fenòmens com el naixement o el col·lapse dels forats negres.

El grup de recerca en Relativitat i Gravitació de la UIB és un dels pioners d’Espanya en l’estudi de les ones gravitacionals. Participa a LIGO, GEO600 i e-LISA, que són tres dels projectes internacionals més grans dedicats a la detecció d’ones gravitacionals. El GRG té una àmplia experiència en l’anàlisi de dades i en les simulacions de fonts d’aquestes ones.

Temes relacionats

Data de l'esdeveniment: 18/09/2013

Data de publicació: 17/09/2013