Joc de rol a la Facultat de Dret: Conferència diplomàtica sobre el tractat per a la prohibició de drons letals

Els alumnes de Dret Internacional de la UIB elaboren un tractat per prohibir els drons armats en una conferència diplomàtica fictícia

Dia: divendres, 26 de maig de 2017
Hora: de 10 a 14 hores
Lloc: edifici G. M. de Jovellanos, campus universitari, Palma 

Entre 80 i 100 estudiants de primer curs de l’assignatura Dret Internacional Públic de la Facultat de Dret de la Universitat de les Illes Balears participaran en un joc de rol per adoptar un tractat per a la prohibició de drons letals.

Els estudiants hauran format grups de feina i cada grup representarà un país. Durant la conferència diplomàtica 45 delegacions hauran de debatre, negociar i adoptar, si escau, les diferents parts del tractat en el plenari de la conferència diplomàtica, que tindrà lloc a la sala d’actes de l’edifici G. M. de Jovellanos sota la supervisió i l’avaluació de la professora Margalida Capellà, responsable de l'assignatura.

Al llarg del curs han fet feina per conèixer les nocions bàsiques del sistema jurídic internacional, i amb aquest joc de rol han aplicat la teoria que han après a una situació que en aquests moments és objecte d'estudi i de preocupació a les Nacions Unides i a la Unió Europea, per la manca de regulació d'un sector de la tecnologia que està sent utilitzat per eliminar persones en qualsevol part del món. Els drons o robots autònoms letals són sistemes d'armes que, un cop activats, poden seleccionar i atacar objectius per control remot o, fins i tot, sense necessitat d'intervenció humana. Posen en perill la vida i els drets humans tant en temps de guerra com de pau, violen greument els principis de dret internacional humanitari com el principi de distinció i el principi de proporcionalitat, no s'ha establert encara un sistema adequat de responsabilitat jurídica, i el seu ús suposa una automatització de la guerra en què els robots podran tenir el poder de decidir sobre la vida i la mort d'éssers humans. Milers de persones han mort víctimes de drons, especialment a Pakistan, Iemen i Afganistan.

En aquest joc de rol s'ha intentat també sensibilitzar els alumnes pels perills que suposa l'ús descontrolat de drons armats per a fins militars o en la lluita antiterrorista, i s'han conegut les campanyes internacionals que nombroses ONG com Amnistia Internacional o Human Rights Watch han engegat per a la prohibició o regulació d'aquestes armes. Per això, l’alumnat es concentrarà a les 11.15-11.30 hores contra els drons letals, i la concentració serà enregistrada amb un dron civil.

Al final de la conferència els estudiants hauran elaborat i adoptat un tractat per a la prohibició de drons letals. Es projectaran les imatges de la concentració i se celebrarà la cloenda de la conferència diplomàtica i del curs.

Data de l'esdeveniment: 26/05/2017

Data de publicació: 24/05/2017