Exposició: «L'escola: descobrir, fer i conviure. Objectes que mostren com era la pràctica escolar»

La mostra dona a conèixer com ha estat el dia a dia de la pràctica escolar a partir dels objectes i imatges que s'han conservat. Es podrà visitar al Claustre de Sant Domingo d'Inca del 9 de novembre al 7 de desembre. 

El Grup d'Estudis d'Història de l'Educació (UIB-IRIE) i l'Arxiu Museu de l'Educació de les Illes Balears de la Conselleria d'Educació i Universitat organitzen l'exposició L’escola: descobrir, fer i conviure. Objectes que mostren com era la pràctica escolar.

L’exposició es pot veure a la sala d'exposicions del Claustre de Sant Domingo d'Inca del 9 de novembre al 7 de desembre de 2018. L'exposició estarà oberta a visites de les escoles.

Presentació

Des de principis del segle XIX l’escola es converteix en un instrument privilegiat per a la socialització de la població. Els sistemes educatius nacionals neixen lligats a les revolucions liberals i burgeses, i tenen com a funció bàsica crear les identitats nacionals proporcionant als membres de la societat més joves els recursos per convertir-se en persones útils, integrades en la societat i obedients a les normes establertes.

Els objectius que ha tingut l’escola es poden resumir en tres: ensenyar coneixements, facilitar l’aprenentatge d’habilitats i inculcar valors. Per aconseguir aquestes finalitats s’han creat institucions i s’hi han aplicat pràctiques diverses.

Un dels aspectes menys coneguts de la història de l’escola és el seu dia a dia.  Tot allò que ocupava habitualment el temps de mestres i alumnes. Aquesta exposició pretén mostrar com ha estat la pràctica escolar a partir dels objectes i imatges que s’han conservat i que formen part del nostre patrimoni. Són objectes que ens permeten guaitar pel forat del pany de les escoles d’un temps passat, per veure com era la seva quotidianitat.

Aquesta activitat s'emmarca en el projecte de recerca «Cultura i pràctiques escolars en el segle XX» (EDU2017-82485-P), que financen el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l'Agència Estatal d'Investigació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea. 

Data de l'esdeveniment: 09/11/2018

Data de publicació: 08/11/2018