Escoltar

Una nova espècie de papallona és documentada a les illes Balears

Un alumne de Biologia de la UIB participa en la identificació per primera vegada d'un exemplar de borinot del baladre, una papallona nocturna de grans dimensions 

La tardor de 2018, l’estudiant Francesc Truyols Henares, alumne del grau de Biologia de la Universitat de les Illes Balears i col·laborador del grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària, va rebre l’avís de la presència d’una papallona de grans dimensions per part d’alumnes de postgrau i col·laboradors del grup de recerca, els quals n’hi remeteren imatges i dos exemplars. Després de preparar-los al laboratori del grup de recerca d'Ecologia Interdisciplinària, varen esser determinats com a borinot del baladre (Daphnis nerii), considerats una excel·lent papallona nocturna migrant prou coneguda a la resta del continent.

És la primera vegada que el borinot del baladre és identificat a les illes Balears. Pertany a la família dels esfíngids, que es caracteritzen per esser una de les famílies de papallones de més envergadura alar de les illes Balears, sense comptar els satúrnids, de la qual solament trobam la papallona més grossa: el paó de nit xinès (Antheraea pernyi). Fins ara, vuit espècies de la mateixa família havien estat localitzades, com ara el borinot de la mort (Acherontia atropos), el borino ros (Macroglossum stellatarum) o el borinot de les lletereses (Hyles euphorbiae).

És destacable que aquest treball és el primer d’aquest estudiant que fa poc va començar el grau de Biologia i que ha estat publicat a una revista indexada. Aquest mateix alumne ja va ser premiat amb l’accèssit al Premi BioBal de les VII Jornades de Medi Ambient de les Illes Balears, que va organitzar la Societat d’Història Natural de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Baleares el mes de novembre de 2018. L’accèssit li va ser atorgat per la seva contribució al coneixement de la fauna lepidopterològica dels municipis de Manacor i Vilafranca de Bonany amb un treball que va desenvolupar durant vuit anys. 

Aquesta troballa ha estat acceptada per ser publicada com a article en el pròxim número de la revista científica SHILAP, que edita la Sociedad Hispano-Luso-Americana de Lepidopterología, entitat dedicada a l’estudi de les papallones.

Cal destacar també que el treball s’emmarca en el projecte BioBal (<www.biobal.uib.es>), que, a més de constituir una plataforma de recollida d’informació sobre biodiversitat de les illes Balears i fer-la accessible a la societat en diferents formats, impulsa la generació de nou coneixement entre els estudiants de grau i màster de la Universitat de les Illes Balears. El projecte BioBal, que compta amb el suport de Red Eléctrica de España, va permetre el 2018, mitjançant la presentació d’una vintena de comunicacions orals i escrites, que diversos estudiants de grau de Biologia i postgrau de la UIB participassin en diferents congressos i que publicassin mitja dotzena de treballs en revistes científiques d’àmbit nacional i internacional.

Referència bibliogràfica

Truyols Henares, F., Canyelles, X., Febrer-Serra, M., Perelló, E. i Pinya, S. (2019). «First records of the Oleander hawkmoth Daphnis nerii (Linnaeus, 1758) from the Balearic Islands, Spain (Lepidoptera: Sphingidae)». SHILAP-Revista de Lepidopterología de la Sociedad Hispano-Luso-Americana de Lepidopterología. 

Data de publicació: 19/03/2019