Escoltar

Segons un estudi fet a la UIB, les cigarretes fumades al lloc de treball passaren de 8 a 1,4 en un any i mig, des de l'entrada en vigor de la Llei del tabac

L'entrada en vigor de la Llei del tabac a Espanya ha estat efectiva, ja que s'ha reduït la prevalença de fumadors i també el nombre de cigarretes fumades al lloc de treball. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi realitzat per Maria de Lluc Bauzà, del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, i Immaculada Peiró, del centre de salut del Port de Sagunt, de València.

L'estudi consistí en el seguiment de 220 treballadors d'una edat mitjana de 40 anys, el 53,2 per cent dels quals eren dones. Els criteris d'inclusió foren ser fumador fins a 31 de desembre del 2005. La recollida de dades es pogué fer gràcies al suport de nou centres de salut de les Illes Balears i de la Comunitat Valenciana.

La primera recollida de dades es produí un mes després de l'entrada en vigor de la llei, és a dir, trenta dies després del dia 1 de gener de 2006. Les investigadores palesaren que un 9,5% dels treballadors fumadors havien abandonat l'hàbit i que la mitjana de cigarretes consumides al mes per aquells que continuaren fumant va passar de 20 a 13 un mes després de l'entrada en vigor de la llei. Quant a les cigarretes fumades al lloc de treball, passaren de 8 a 2 en un mes.

D'entre els treballadors que varen decidir continuar fumant, un 74,1% decidiren no fer-ho al lloc de treball. Les investigadores realitzaren una segona enquesta al cap de 6 i 18 mesos de l'entrada en vigor de la llei i comprovaren que un 50 per cent dels que havien deixat l'hàbit, continuaven sense fumar. Un any i mig després de l'entrada en vigor de la llei, la mitjana de cigarretes fumades al lloc de treball va disminuir fins a 1,4.

Per les investigadores, tot i que la Llei del tabac s'ha mostrat efectiva, ja que ha reduït tant la prevalença de fumadors com el nombre de cigarretes consumides al lloc de treball, "caldria dissenyar campanyes de divulgació del compliment de la llei adreçades a petites empreses amb un nivell mitjà baix dels seus treballadors, així com establir sistemes de vigilància que garanteixin el compliment de la llei".

Els resultats del treball s'han presentat en el XIII congrés de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria SESPAS 2009, que s'ha celebrat aquest mes de març.

Documents relacionats

Data de publicació: 16/03/2009