Quatre alumnes de la UIB guanyen els II Premis Balears contra el Càncer

Maria Tortella i Beatriz Julia Almarán són les guanyadores en les dues categories d'aquests guardons de la UIB i l'AECC que reconeixen els treballs de fi de grau i de fi de màster centrats en la recerca oncològica i la conscienciació sobre la malaltia

Ha tingut lloc a la Universitat de les Illes Balears el lliurament dels II Premis Balears contra el Càncer, una iniciativa llançada des de l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible de la Universitat de les Illes Balears (OUSIS) i la Junta Provincial de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), que premia treballs de fi de grau i de màster de la UIB relacionats amb la malaltia. A l'edició d’enguany, s’hi varen presentar un total de nou treballs, orientats envers els tres pilars de l'AECC: promoció de la salut i conscienciació sobre la malaltia, atenció i acompanyament durant la malaltia, i foment de la recerca oncològica.

A la categoria de millor treball sobre atenció, promoció de la salut i prevenció des de la perspectiva biopsicosocial, la guanyadora ha estat Maria Tortella, del Grau d’Infermeria, la qual ha rebut un xec de 1.000 euros de l’AECC i un diploma acreditatiu pel treball titulat Millora la immunonutrició l’Estat del pacient oncològic quirúrgic? Per part seva, en la mateixa categoria, Isabel María Ruiz Miralles, també del Grau d’Infermeria, ha estat guardonada amb un diploma acreditatiu de l’AECC pel treball titulat ¿La modificación de los estilos de vida disminuye la incidència de càncer de mama en mujeres con antecedentes familiares?

Pel que fa a la categoria de millor treball sobre ciències bàsiques, la guanyadora ha estat Beatriz Julia Almarán Alarcón, del Màster Universitari en Investigació Biomèdica, la qual ha rebut un xec de 1.000 euros de l’AECC i un diploma acreditatiu pel treball titulat Role of receptor tyrosine kinases and Rho GTPase mediated signaling in the regulation of the invasive phenotype in malignant gliomes. En la mateixa categoria, la persona premiada amb un diploma acreditatiu ha estat Auba Gayà Bover, del Màster Universitari en Investigació Biomèdica, pel treball titulat Study of oxidative stress and mitochondrial function on I, II, III and IV stages in biòpsies of colon cancer.

El Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet, ha volgut agrair a l'AECC «la implicació en les activitats de la nostra universitat i el suport que aquesta entitat i el seu president sempre han donat a la recerca que es fa des de la UIB». Així mateix, també ha tingut paraules d'agraïment per a la Direcció General de Salut Pública i Participació del Govern de les Illes Balears i per a tots els participants en aquesta convocatòria, i ha destacat «la importància que té la investigació en l'àmbit de la salut per la repercussió que té en la millora del benestar i la salut del conjunt de la societat».

«És molt satisfactori veure la resposta dels estudiants a la convocatòria i la qualitat dels treballs guardonats; anam per bon camí», ha declarat el president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, Javier Cortés, durant el lliurament del premis. «L’esperit de la iniciativa és donar la primera empenta a la gent jove; que sentin que els donam suport i que hi creiem”, ha continuat Cortés, el qual ha emfatitzat la necessitat d’impulsar la recerca oncològica i d’incentivar el vessant social de la lluita contra el càncer. «La col·laboració i el suport de la UIB a la tasca de l’AECC ens ajuda a avançar i a acostar la lluita contra el càncer a tota la societat», ha afirmat, tot manifestant el desig que el conveni entre l’AECC i la UIB «perduri els anys vinents».

Per part seva, el vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, doctor Antoni Aguiló, ha destacat que els II Premis Balears contra el Càncer són «una mostra de la col·laboració que des de fa anys mantenen l'AECC i la UIB, una universitat que és pionera en l'àmbit de les universitats saludables a tot l'Estat».

Per acabar, la directora general de Salut Pública i Participació, doctora María José Ramos, ha assegurat que «la investigació en càncer és un element essencial per reduir la mortalitat que provoca aquesta malaltia» i ha destacat la importància de la prevenció primària. Així mateix, ha convidat els estudiants de la UIB «a comptar amb la Direcció General a l'hora de fer els seus treballs de final de grau i de final de màster, i que en tenen les portes obertes».

L’acte de lliurament de premis ha comptat amb la presència Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; la directora general de Salut Pública i Participació del Govern de les Illes Balears, María José Ramos; el president de l’Associació Espanyola contra el Càncer, doctor Javier Cortés; i el vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la UIB, doctor Antoni Aguiló.

Data de l'esdeveniment: 14/12/2018

Data de publicació: Thu Dec 13 10:42:00 CET 2018