Escoltar

Protocol entre la UIB i la Conselleria de Cultura per a la creació del Museu de la Ciència i de la Tècnica a Palma

Data: dilluns, 18 de febrer
Hora: 14 hores
Lloc: Ca n’Oleo

Hi intervenen: Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports, i Llorenç Huguet, Rector de la Universitat de les Illes Balears.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, i el Rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, signen, dia 18 de febrer, un protocol general d'actuacions per crear el Museu de la Ciència i de la Tècnica a Palma. L’objectiu d’aquest protocol és fixar els elements conceptuals i el desenvolupament que garanteixin la viabilitat del projecte museístic. Concretament, estudiar i dur a terme les accions prèvies per elaborar la memòria d'implantació del Museu de la Ciència i la Tècnica a les Illes Balears, la ubicació del qual es determinarà en el futur.

La creació d'aquest centre museístic i la seva gestió, de titularitat pública, requereix el suport i l'esperit de col·laboració, cooperació i coordinació entre ambdues institucions. Així, segons el conveni, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears col·laborarà econòmicament en la creació i gestió del centre museístic, segons es defineixi en convenis més específics, com també en l’aportació al museu de peces que pertanyin a l’àmbit geogràfic de les Illes Balears. Per part seva, la Universitat de les Illes Balears aportarà un grup de treball format per especialistes en temes museístics per poder treballar amb els convenis específics que deriven d’aquest protocol. Per això, es crea una comissió mixta per al seguiment, control, coordinació i execució d’aquest protocol i per facilitar-ne el desplegament.

Pel que fa a la definició inicial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de les Illes Balears, el protocol recull que el centre podria combinar de manera intel·ligent els objectius tradicionals dels museus de ciència (cohesió de la cultura científica, creació de marca i identitat territorial, esperonament de vocacions, divulgació de la pràctica científica i coordinació d’iniciatives alienes ja en marxa) i la innovació que representaria donar un protagonisme absolut a les noves tecnologies. D’aquesta manera, l’existència d’un espai físic d’exhibició permanent (i també d’emmagatzematge i de treball), se subordinaria a les necessitats de l’existència d’una plataforma digital, absoluta protagonista tant a l’interior del museu com per a la seva projecció exterior en forma de web interactiva.

La intenció de les institucions implicades és potenciar un museu en xarxa amb diferents vessants: i) un vessant expositiu real de material científic i tècnic; ii) un vessant divulgatiu interactiu; iii) un vessant investigador; iv) un vessant de preservació, i v) un vessant formatiu adreçat a escolars. Amb aquesta perspectiva, es fa necessari tot un grapat d’estudis previs per analitzar la viabilitat cultural, econòmica i de gestió de la pluralitat de models amb què aquest projecte pot encarar-se.

D’aquesta manera, el Museu de la Ciència i de la Tècnica esdevindria també un centre d’interès cultural i turístic, un espai de difusió i divulgació de la ciència balear i d’esperonament de vocacions científiques. 

Data de l'esdeveniment: 18/02/2019

Data de publicació: 15/02/2019