Escoltar

Presentació del llibre Represión política, justicia y reparación. La memoria histórica en perspectiva jurídica (1936-2008), de Margalida Capellà i David Ginard

Dia: dimarts 17 de març de 2009
Hora: 20 h
Lloc: a la sala d'actes del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears

Tindrà lloc l'acte de presentació del llibre Represión política, justicia y reparación. La memoria histórica en perspectiva jurídica (1936-2008), coordinat per la doctora Margalida Capellà, professora del Departament de Dret Públic de la UIB, i el doctor David Ginard. El llibre s'ha editat dins el projecte de recerca «Cooperación y confrontación en el diseño de un nuevo sistema de seguridad colectiva: detección y análisis de las nuevas pautas de regulación y de institucionalización», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.

La presentació serà a càrrec del senyor Joan Garcés, advocat en el cas Pinochet i en el cas Negrín davant l'Audiència Nacional, i el senyor Pelai Pagès, professor d'història contemporània de la Universitat de Barcelona.

Els treballs reunits en aquest llibre pretenen oferir una visió interdisciplinària i de conjunt sobre els processos de repressió política, justícia i reparació coneguts durant el segle XX per diferents països sotmesos a dictadures. A la primera part del volum s'analitza, des d'una òptica historiogràfica, la violència política practicada pels vencedors en la Guerra Civil espanyola. En aquest sentit, se subratlla l'existència d'una estratègia d'extermini de l'enemic que no té parangó en la història contemporània d'Espanya, així com la persistència del terror més enllà del final oficial de les operacions militars. La segona part està consagrada a delimitar el marc jurídic nacional i internacional d'aquesta violència política. L'estudi comparat del procés de justícia transicional desenvolupat a l'Espanya posfranquista amb el d'altres països ajuda a entendre el sentiment de frustració i indefensió que, encara avui, pateixen les víctimes de la repressió franquista i els seus descendents.

Data de publicació: 17/03/2009