Escoltar

Premi a una recerca sobre l'obesitat en adolescents

La recerca del grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB ha estat premiada per la Fundació de Ciències Farmacèutiques de les Illes Balears 

Els investigadors del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB Josep A. Tur Marí, Maria del Mar Bibiloni Esteva i Antoni Pons Biescas han estat guardonats amb el primer premi del Concurs a les Millors Publicacions Científiques Relacionades amb el Món de la Farmàcia 2013 de la Fundació de Ciències Farmacèutiques de les Illes Balears.

Millora en la detecció de l’obesitat

El treball dels investigadors, que ha estat publicat per la revista científica internacional PLOS ONE, proposa un nou sistema d’identificació i mesura de l’obesitat en adolescents que revisa alguns dels paràmetres utilitzats en l’índex de massa corporal (IMC). L’IMC és una eina clínica que permet classificar els individus segons el seu grau de sobrepès i d’obesitat a partir dels criteris de dos organismes internacionals, l’International Obesity Task Force (IOFT) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Ara bé, l’IMC pot conduir a errors de classificació, ja que no té en consideració ni les proporcions de massa òssia ni les de massa muscular.

Per això, l’equip de la UIB, que forma part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa - Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), ha proposat un nou sistema de classificació, l’AFAD-A, que redueix aquest biaix mitjançant la inclusió de paràmetres com l’estimació de l’adipositat corporal i la distribució de greix.

La validesa d’aquests paràmetres s’han comprovat mitjançant un estudi sobre una població de 1.231 adolescents (de 12 a 17 anys) de Palma, Calvià, Inca, Manacor, Maó, Eivissa, Llucmajor, Santa Margalida, s’Arenal i Sant Jordi de ses Salines.

El resultat d’aquest estudi ha estat la creació del qüestionari AFAD-A com una eina vàlida, i a la vegada útil i pràctica, per a la vigilància, la prevenció i el tractament de l’obesitat en l’adolescència en entorns clínics i de salut.

Referència bibliogràfica:

Maria del Mar Bibiloni, Antoni Pons, Josep A. Tur. (2013) «Defining Body Fatness in Adolescents: A Proposal of the Afad-A Classification», PLOS ONE, 8(2): e55849. doi:10.1371/journal.pone.0055849 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 16/01/2014

Data de publicació: 16/01/2014