Escoltar

Pràctiques en alta mar

Tretze alumnes del Màster Universitari en Ecologia Marina de la UIB realitzen les pràctiques a bord del vaixell Francisco de Paula Navarro de l’IEO 

Per quart any consecutiu, tretze alumnes de les assignatures Ecologia Aquàtica i Biologia Marina del Màster Universitari en Ecologia Marina de la Universitat de les Illes Balears, han realitzat les pràctiques a bord del vaixell de recerca oceanogràfica Francisco de Paula Navarro, de l'Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).

L'objectiu ha estat treballar in situ les principals tècniques oceanogràfiques per a l'adquisició d'informació de la columna d'aigua i l'obtenció de mostres d'aigua i organismes del plàncton i del bentos.

Durant dos dies, 9 i 10 de gener, els estudiants han realitzat una campanya oceanogràfica durant la qual han recollit dades fisicoquímiques de l'aigua i mostres de comunitats planctòniques i bentòniques en una estació a l'exterior de la badia de Palma. Els alumnes de la UIB han après a utilitzar l'equipament científic del vaixell, com la batisonda CTD, ampolles hidrogràfiques, xarxes de mostreig de plàncton, la draga de sediment, els patins epibentònics i un equip de visualització directa del fons marí. S'han seguit metodologies avançades en la recerca oceanogràfica, sota la direcció del professor Gabriel Moyà, del Departament de Biologia de la UIB, i d'Ana Morillas, del Centre Oceanogràfic de les Balears de l’IEO.

Les dades hidrogràfiques determinades, així com les mostres obtingudes en la campanya oceanogràfica, han estat processades als laboratoris de Biologia Marina i Ecologia Aquàtica de la UIB, on s’ha completat la informació sobre les característiques ambientals de la columna d'aigua i els sediments de la badia de Palma, i sobre la biodiversitat i l'estructura de les comunitats planctòniques i bentòniques. Posteriorment, alumnes i professors han realitzat una discussió conjunta sobre les metodologies utilitzades, els resultats obtinguts i la seva interpretació en el context de les dues assignatures teòriques que s'integren al programa de les pràctiques.

Aquestes pràctiques són possibles gràcies a dos convenis de col·laboració que tenen com a finalitat la coordinació d'actuacions entre la UIB i l'IEO en programes de docència universitària i formació ¾amb l'objectiu de potenciar la participació dels investigadors de l'àmbit de les ciències marines en els programes de grau, postgrau i en altres cursos de formació que, de comú acord, proposin ambdues institucions¾ i la utilització conjunta de mitjans instrumentals i instal·lacions, per dur a terme activitats de recerca en ciències marines.

Un vaixell recentment remodelat

Les sortides s'han realitzat a bord del vaixell de recerca oceanogràfica Francisco de Paula Navarro, de 30,5 m d'eslora i 7,4 m de mànega, propietat de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i adscrit al Centre Oceanogràfic de les Balears, amb base al port de Palma, i que va ser lliurat recentment a l'IEO després d’acabar la seva remodelació integral. L'objectiu de la renovació ha estat doble: incrementar sensiblement la capacitat científica i multidisciplinària del vaixell, així com renovar per complet les seves condicions d'habitabilitat, la qual cosa li permetrà realitzar un ampli espectre de campanyes: des d'estudis de geomorfologia, hidrografia i plàncton, fins a projectes de cartografia d'hàbitats bentònics i pelàgics, àrees marines protegides, contaminació i avaluació d'ecosistemes i recursos vius explotats. 

Documents relacionats

Data de publicació: 24/01/2014