Escoltar

Neix a la UIB l'Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears

El grup de recerca en Patrimoni audiovisual, mass-media i il·lustració (PAMMI) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha posat en marxa el portal web Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears, desenvolupat en el marc del projecte de R+D+i La construcció d’una imatge turística a través de la fotografia. El cas de les Balears (1930-1965), finançat pel Ministeri i amb el suport de la Càtedra Sol Meliá d’Estudis Turístics de la UIB i la Fira de la Ciència de les Illes Balears.

Aquest portal neix per oferir una plataforma informativa, reflexiva i interconnectada sobre l’evolució del paisatge balear a través de la fotografia i altres disciplines visuals. A través del projecte de recerca en què s’emmarca aquest observatori s’estudiaran les connexions històriques entre turisme i imatge a les Illes Balears, s’il·lustrarà la transformació del territori i es difondrà el patrimoni fotogràfic i audiovisual de la comunitat autònoma.

Observatori Fotogràfic del Paisatge

L’Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears reunirà l’evolució del paisatge de les Balears a través de la imatge i aglutinarà i actualitzarà periòdicament les recerques sobre turisme, imatge i patrimoni. Un dels objectius principals del projecte és promoure un model de desenvolupament turístic conciliador amb la conservació i la difusió del patrimoni natural i cultural, a través de l’estudi històric i la documentació gràfica.

La principal línia de recerca de l’Observatori és la documentació del territori mitjançat tres tècniques; la fotografia comparativa, la refotografia, i el fons documental del territori, un directori d’arxius i col·leccions d’imatges fotogràfiques i cinematogràfiques relaciones amb les Illes Balears.

Imatge i turisme

Un dels objectius principals de l’Observatori és difondre la projecció internacional de les Illes Balears a través de la fotografia. L’estudi es fa a partir de la recopilació i la catalogació de les imatges preses per fotògrafs professionals i aficionats que visitaren les Illes Balears en el període d’entreguerres i durant la postguerra, a partir dels anys 50 i fins al 1965.

La majoria d’aquests fotògrafs visitaren les illes per encàrrecs d’editorials i revistes. Entre d’altres, s’han catalogat fotografies de Raoul Hausmann, Hans Hartung, Gisele Freund, Florence Henri, Francesc Català-Roca i Xavier Miserachs. També s’ha comptat amb el suport dels arxius familiars de Josep Planas i Montanyà i Jaume Escalas. 

Documents relacionats

  • IB3

Data de publicació: 16/07/2012