Escoltar

Molt més que un cor...

Coral Universitat de les Illes Balears: proves d’accés a les corals de la UIB 

38 anys de trajectòria; més de set-centes obres de repertori; deu corals filials... La Coral Universitat de les Illes Balears és un dels bastions de la UIB. Les veus dels cantaires, la qualitat del seu repertori, l’experiència, la regularitat... Qualitats que els que formam part de la comunitat universitària coneixem i valoram. La Coral ha crescut a poc a poc i de manera ferma, com les coses grans, i s’ha fet un lloc en l’àmbit musical de les Illes i també nacional i internacional.

Joan Company és el director i fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears, i un dels responsables directes dels seus èxits.

Una Coral per a tots 

La Coral Universitat de les Illes Balears no és només un grup de persones que canten. També és un lloc on persones de totes les edats, des de nins fins a adults, passant per adolescents, joves, estudiants i també persones que ja no cursen estudis a la UIB, troben un punt d’unió social entre ells i també amb la UIB, des del desenvolupament d’una activitat reconeguda que els fa actuar al voltant del món. A més, la Coral UIB està compromesa amb la societat de les nostres illes i en particular amb els col·lectius musicals, educatius, culturals, sanitaris, socials, religiosos, etc., de les Illes Balears (Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Conservatori Superior i Professional de Música, Joventuts Musicals de Palma, Banda Municipal de Palma; hospitals; Adamob i Aspanob; Projecte Home; centre penitenciari; Casal Petit; la Seu i monestir de Lluc; Mallorca sense Fam; museus...). 

Pilars

A més, la Coral ha aconseguit bastir tot un edifici coral que es fonamenta en tres pilars bàsics:

a) formació: s’ha promogut un vertader centre de cant coral, amb deu corals filials;

b) investigació: s’han esmerçat mitjans per a les activitats de recerca i promoció del patrimoni musical illenc i contemporani;

c) divulgació: s’ha donat a conèixer el gran repertori simfonicocoral a la societat de les Illes.

Convocatòria 

Aquests dies, la Coral Universitat de les Illes Balears ha convocat un procés de proves que facilitaran l’accés a nous membres. 

Els terminis són: del 15 de setembre al 13 d’octubre de 2014, a Sa Riera. 

Tens tota la informació al web: <http://www.coraluib.com/>. 

Història

La Coral UIB ha actuat en teatres i auditoris d’Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Granada, Oviedo, A Coruña, Santa Cruz de Tenerife, Conca, Santiago…), d’Europa (Alemanya, Àustria, Bèlgica, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia, República Txeca, Suècia, Suïssa…) i d’Amèrica (New York i Washington).

Amb la presència disciplinada i desinteressada de centenars de cantaires, la Coral ha assolit un repertori de més de set-centes obres de tot el camp de la literatura coral universal, des del cant gregorià fins a la música contemporània: obres de compositors de les Illes Balears, música a cappella de totes les èpoques i grans obres del repertori simfonicocoral (Passió segons Sant Joan i Passió segons Sant Mateu de Bach, El Messies de Händel, La creació de Haydn, El pessebre de Casals, Stabat Mater de Dvorak i Rossini, Atlàntida de Falla, Lobgesang, Die Walpurgisnacht de Mendelssohn, Ivan el Terrible de Prokofiev, els rèquiems de Britten, Mozart, Brahms, Verdi, Fauré i Duruflé, la Novena simfonia de Beethoven, la Segona simfonia de Mahler, A Sea Symphony de R. V. Williams, Simfonia dels salms de Stranvinsky, Chichester psalms de Bernstein i misses de Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Bonet, etc.).

La Coral UIB ha col·laborat amb directors i cantants de renom (Edmon Colomer, Franz P. Decker, C. Kalmar, Salvador Mas, Víctor Pablo, Trevor Pinnock, Nello Santi, Krzysztof Penderecki, Maria Bayo, Teresa Berganza, Josep Carreras, Joan Pons, Thomas Quasthoff…) i ha treballat amb les principals orquestres d’Espanya (Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Joven Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Ciudad de Granada, etc.) i d’Europa (The English Concert, I Fiamminghi, Camerata Anxanum, Orpheon Consort de Viena, etc.). 

Ha estat guardonada en concursos corals de Tolosa, Atenes, etc., i convidada a importants festivals de música (Europalia 85-Bèlgica; Expo’92 de Sevilla; X Festival Mozart de Madrid; XX Festival de Música Antiga de Barcelona; Festivals Chopin d’Àustria, República Txeca i Polònia; Festival de Primavera de Budapest; 46 Semana de Música Religiosa de Conca; Festival Pau Casals de Prada, etc.). Ha rebut, entre d’altres, la menció al premi Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear (1991), el Premio Importante de Diario de Mallorca (abril de 1999), el premi Ramon Llull de les Arts del Govern de les Illes Balears (2002) i el premi Populars 2013 de la COPE.

Data de publicació: 24/09/2014