Escoltar

Millorar els implants bucals amb titani recobert de flavonoides

El grup de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular de la UIB ha obtingut finançament de la fundació privada suïssa Osteology Foundation

El grup de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT) de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) ha obtingut finançament de l’Osteology Foundation (Suïssa) en una convocatòria competitiva per desenvolupar nous implants bucals que millorin la integració amb els teixits tous de la geniva i previnguin les infeccions bacterianes causants de la periimplantitis, amb l’objectiu de reduir les taxes de fracàs dels implants bucals. 

L’èxit a llarg termini dels implants dentals depèn en gran mesura de la curació ràpida, amb una integració segura de l’implant a l’os i al teixit tou. Per aconseguir aquesta integració, és essencial la formació d’un segellat efectiu al voltant de l’implant per prevenir una de les principals causes de la fallada dels implants, la periimplantitis. Aquesta afectació inflamatòria dels teixits tous que envolten l’implant comporta la destrucció del teixit ossi, i fa necessari substituir l’implant.    

El projecte de recerca dels investigadors de la Universitat de les Illes Balears, dirigits per la doctora Marta Monjo, pretén imitar el sistema natural de fixació de la dent a la geniva mitjançant el desenvolupament de nous implants de titani nanoestructurats i recoberts amb flavonoides, uns composts fenòlics presents en fruites i verdures que tenen propietats antioxidants, antiinflamatòries i antimicrobianes. 

En estudis previs, l’equip de la UIB ha demostrat que els flavonoides, d’una banda,  redueixen el creixement bacterià i, de l’altra, incrementen la síntesi de col·lagen, promouen la reparació del teixit sense cicatriu i redueixen les espècies reactives d’oxigen als fibroblasts de la geniva humana, un tipus de cèl·lula que té un paper fonamental en el procés de cicatrització de la geniva.

Data de l'esdeveniment: 30/07/2014

Data de publicació: 30/07/2014