Escoltar

Mares obeses: És millor fer dieta abans de l'embaràs que durant aquest?

La tesi doctoral d’ Heriberto Castro investiga la programació metabòlica associada a l'excés de greix corporal tant en etapes perinatals com en etapes primerenques 

La tesi doctoral d’Heriberto Castro García, defensada a la Universitat de les Illes Balears, s'ha centrat en la recerca de la programació metabòlica associada a l'excés de greix corporal tant en etapes perinatals com en etapes primerenques. La tesi s'ha fet en el marc de l'activitat investigadora del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, que pertany al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), i l'han dirigida el doctor Andreu Palou i la doctora Juana Sánchez, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut. L'investigador va ser becat durant tres anys per un Programa de Millorament al Professorat, amb la condició que, una vegada acabada la tesi, havia de tornar a Mèxic, al seu centre universitari, la Facultat de Salut Pública i Nutrició de la Universitat Autònoma de Nuevo León.

La prevalença de l'obesitat i el sobrepès en la infància ha augmentat dràsticament en els últims anys. Així mateix, també ha augmentat la incidència de l'obesitat en dones en edat fèrtil, la qual cosa pot comportar determinades complicacions.

Estudis anteriors en el mateix grup de recerca de la Universitat de les Illes Balears havien demostrat que és convenient evitar la restricció calòrica durant la gestació, ja que això pot produir efectes negatius (major propensió a l’obesitat) en la descendència.

Un dels principals objectius de la tesi d’Heriberto Castro ha estat estudiar si els efectes perjudicials esperats en la descendència associats a una obesitat materna relacionada amb un excés d'aliments energètics (el que es coneix com una dieta de cafeteria o dieta obesogènica) podien ser evitats amb l'eliminació d'aquest tipus de dieta obesogènica en les mares un mes abans de l'embaràs.

Els principals resultats obtinguts indiquen que si a les mares amb obesitat dietètica els eliminen la dieta de cafeteria un mes abans de la gestació i se substitueix per una dieta equilibrada, encara que això no produeixi una reversió completa de l'excés de pes corporal, ja és suficient per prevenir els efectes perjudicials de l'obesitat materna. Fins i tot sembla una mica més beneficiosos per a la descendència que les mares hagin passat per una situació d'obesitat per excés d'ingesta energètica, sempre que hagin recuperat la dieta equilibrada i perdut una mica de l'excés de pes, abans de l'embaràs.

Hi ha un fenomen de programació metabòlica i possibles mecanismes moleculars que explicarien que els canvis en la dieta de les mares, des d'una dieta obesogènica a una d’equilibrada, abans de l'embaràs, deixen una petjada metabòlica que es tradueix en un efecte protector en les cries. Si el poguéssim traslladar a dones obeses que planifiquen quedar embarassades, caldria recomanar-los una dieta equilibrada i la pèrdua almenys d’una part del pes corporal durant uns mesos abans de la gestació, amb la finalitat que la descendència gaudeixi d'una programació metabòlica saludable.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Programación metabólica asociada al exceso de grasa corporal. Efectos de la reversión de la dieta de cafetería (modelo de postcafetería) antes de la gestación sobre la descendencia y efectos directos de la dieta en ratas jóvenes
  • Autor: Heriberto Castro García
  • Programa de doctorat: Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Andreu Palou Oliver i Juana Sánchez Roig 

Data de publicació: 20/04/2016