Les ones gravitacionals, el descobriment de l'any 2017

El Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB ha tingut un paper destacat en la recerca a través de la Col·laboració Científica LIGO

La recerca sobre les ones gravitacionals, en la qual participa el Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears a través de la Col·laboració Científica LIGO, ha estat reconeguda com el descobriment científic de 2017 per les revistes científiques internacionals Science, Science News i Physics World.

El reconeixement s'ha atorgat a la primera detecció d'ones gravitacionals produïdes per la fusió de dos estels de neutrons, que va ser captada el passat 17 d'agost pels detectors de la Col·laboració Científica LIGO. El descobriment ha obert una nova era de l'astronomia, atès que per primera vegada en la història es varen combinar en una mateixa detecció ones gravitacionals i electromagnètiques. A més, la detecció del xoc dels dos estels va permetre demostrar l'existència de quilonoves, un fenomen predit fa més de tres dècades, i va aportar noves respostes sobre la naturalesa de l'Univers.

Al llarg de 2017, la detecció de les ones gravitacionals ha obtingut també el premi Nobel de Física, el premi Princesa de Asturias d'Investigació Científica i Tècnica. A més, els investigadors de la UIB que participen en aquesta recerca a través de la Col·laboració Científica LIGO, han obtingut també diversos reconeixements, entre els quals la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Palma i el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears.

Notícies relacionades

Data de publicació: Fri Dec 22 10:43:00 CET 2017

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies