Escoltar

Les espècies marines podrien migrar cap a zones més profundes a causa del canvi climàtic

Un estudi amb participació de l'IMEDEA (CSIC-UIB) ha calculat la migració vertical que requeririen els organismes marins per poder mantenir la seva temperatura actual fins l'any 2100 

Els organismes marins podrien migrar a profunditats més grans a la recerca d'ambients més freds, així com cap als pols, en resposta al canvi climàtic. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi amb liderat per científics de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, amb participació d'investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i de la Universitat KAUST (l'Aràbia Saudita), que apareix publicat a la revista Nature Ecology & Evolution.

Els científics han calculat la migració vertical que requeririen desplaçar-se les espècies marines a través dels oceans globals fins l'any 2100 per viure a la mateixa temperatura que actualment. Gabriel Jordà, primer autor del treball i investigador de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, destaca que «trobam variacions considerables al llarg del planeta, però, de mitjana, les espècies haurien de migrar cap al fons 18,7 metres sota un escenari d'emissions moderades i 32,3 sota un d'altes emissions».

Efectes sobre les espècies poc profundes

No obstant això, la temperatura no és l'únic determinant de l'hàbitat dels organismes marins. «A les aigües més profundes no arriba suficient llum per a algunes espècies i la presència del fons estableix una frontera última en alguns llocs. Tenint això en compte, en aquest estudi vàrem mostrar que, tant el fitoplàncton com les espècies poc profundes que habiten en el fons que necessiten llum per viure, com els corals, *kelps (un tipus d'alga) i les prades marines, experimentaran una compressió vertical del seu hàbitat a mesura que augmentin les temperatures», explica la investigadora del CSIC Núria Marbà, de l'IMEDEA (CSIC-UIB).

«L'estudi assenyala que és probable que les diferents espècies marines optin per una solució combinada entre l'adaptació tèrmica, la migració horitzontal i la vertical, la qual cosa, a més, variaria entre espècies i depenent d'on estiguessin situades», conclou Carlos M. Duarte, professor de la Universitat KAUST.

Referència bibliogràfica

Gabriel Jorda, Núria Marbà, Scott Bennett, Julia Santana-Garcon, Susana Agusti i Carlos M. Duarte. Ocean warming compresses the 3D habitat of marine life. Nature Ecology & Evolution, 4, 109-115 (2020). DOI: 10.1038/s41559-019-1058-0

Font: CSIC 

Data de publicació: 09/01/2020