Escoltar

La transformació martensítica no és sempre com diuen els llibres

El treball dels investigadors del grup de recerca en Física de Materials s’ha publicat a la revista científica Acta Materialia 

Un equip d’investigadors del grup de recerca en Física de Materials del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears, han publicat recentment un article a la prestigiosa revista científica internacional Acta Materialia. Aquesta publicació és la de major índex d’impacte en el rànquing internacional de revistes d’investigació en l’àmbit de la metal·lúrgia física i l’enginyeria metal·lúrgica, segons el Journal Citation Reports.

El treball publicat és fruit de la col·laboració que des de fa alguns anys manté el grup de recerca en Física de Materials amb els investigadors de la Universitat Pública de Navarra.

El material estudiat és un aliatge ferromagnètic de Ni-Mn-In-Co. El treball mostra els efectes de relaxació cap a l’equilibri que tenen lloc a camp magnètic i a temperatura constant, tant en la transformació martensítica directa com en la inversa. Aquest resultat mostra que la transformació no sempre presenta, con és generalment acceptat, un caràcter atèrmic, és a dir, la transformació no progressaria sense canvis en la temperatura i/o el camp magnètic. La relaxació, amb dependència temporal logarítmica, és proporcional al ritme de transformació en un cicle continu, generalitzant els resultats en transformacions induïdes per temperatura. A més a més, els resultats permeten entendre l’existència de “finestres” camp-temperatura en les quals les relaxacions poden aparèixer.

Referència bibliogràfica:

J. I. Pérez-Landazábal, V. Recarte, J. Torrens Serra, E. Cesari. «Relaxation effects in magnetic-field-induced martensitic transformation of an Ni-Mn-In-Co alloy». Acta Materialia, 71 (2014), 117-125. doi: 10.1016/j.actamat.2014.02.041 

Data de publicació: 09/05/2014