Escoltar

La XIII edició de les Proves Cangur de les Illes Balears reunirà més de 4.000 alumnes des de tercer d'ESO a segon de batxillerat

L'escriptor Màrius Serra pronunciarà la conferència «El plaer del joc verbal»

Proves
Dia:
dijous, 15 de març de 2012
Hora:
a partir de les 9.30 hores
Lloc:
velòdrom Palma Arena de Palma, Poliesportiu Miquel Àngel Nadal de Manacor,
Palau Municipal d'Esports d'Inca, Poliesportiu Municipal de Maó,
Sala Multifuncional de Ciutadella, i a Eivissa i Formentera, cada alumne al seu centre

Tindran lloc, arreu de les Illes Balears, les Proves Cangur, que aquest any 2012 arriben a la tretzena edició. Hi participaran 4.187 alumnes de tercer d’ESO i segon de batxillerat de centres educatius de tot l’arxipèlag. Aquestes proves, que es realitzaran el mateix dia i a la mateixa hora, es duran a terme en diferents seus: a Palma, al velòdrom Palma Arena (2.300 alumnes), a Manacor, al Poliesportiu Miquel Àngel Nadal (540 alumnes), a Inca, al Palau Municipal d'Esports (500 alumnes); a Menorca, al Poliesportiu Municipal de Maó (380 alumnes) i a la Sala Multifuncional de Ciutadella (270 alumnes); i a Eivissa i Formentera (175 alumnes), cada alumne al seu centre.

Les Proves Cangur són un concurs matemàtic per a alumnes de tercer d’ESO i segon de batxillerat que es realitzen a tot el món de manera simultània. Es tracta d’una examen de 30 preguntes de resposta múltiple que s’ha de contestar en una hora i quart.

Després de les Proves Cangur, els alumnes participaran en una gimcana matemàtica i a l'horabaixa estan previstes dues conferències sobre matemàtiques amb caire divulgatiu.

Les Proves Cangur les organitza la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX amb el suport de la UIB, la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, la Societat Catalana de Matemàtiques i el Centre d'Aprenentatge Cientificomatemàtic.
 

Conferència de Màrius Serra
Dia:
dijous, 15 de març de 2012
Hora:
18 hores
Lloc:
sala d'actes, edifici Gaspar M. de Jovellanos,
campus
universitari, Palma

El senyor Màrius Serra, escriptor, periodista, divulgador i malabarista dels mots, impartirà la conferència «El plaer del joc verbal». A partir de l’experiència del grup literari francès Oulipo (Taller de Literatura Potencial), format per poetes i matemàtics, explorarà les relacions entre els dos llenguatges a partir d’exemples ludolingüístics i literaris que ens permetran admirar els ponts que uneixen la cultura literària i la matemàtica.


Conferència
de José Luis Lisani

Dia:
dijous, 15 de març de 2012
Hora:
18 hores
Lloc:
Institució Pública Mossèn Antoni M. Alcover,
Casal
de Can Socorrat, c/ del Pare Andreu Fernàndez, 12, Manacor

El doctor José Luis Lisani, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, impartirà la conferència «Realitat i ficció en el tractament dimatges: de les rondalles a CSI». En els darrers anys hem assistit a l’aparició de multitud de sèries de televisió on, suposadament basant-se en el mètode científic, els protagonistes (científics o investigadors) són capaços d’esclarir tota mena de delictes impossibles. Parlam de sèries com CSI, Bones, NCIS, Numbers, etc. En particular, en el camp del tractament d’imatges assistim a ampliacions espectaculars de petites imatges, millores de qualitat increïbles a partir de fotografies on no es pot discernir res, i tota casta de manipulacions d’imatges i vídeos que voregen la ciència ficció. On és el límit entre realitat i fantasia? És el que s'intentarà respondre en aquesta xerrada.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 15/03/2012

Data de publicació: 14/03/2012