La UIB suma esforços per avaluar l'estat ambiental de la mar balear

Investigadors de la Universitat i de l'IMEDEA (CSIC-UIB) participen en l'elaboració de l'Informe Mar Balear, que impulsa la Fundació Marilles 

La Universitat de les Illes Balears participarà en l'elaboració de l'Informe Mar Balear, que impulsa la Fundació Marilles, amb l'objectiu d'avaluar l'estat ambiental d'aquesta mar i veure com evoluciona al llarg del temps.

La iniciativa integra una llista inicial d'indicadors -suggerits pels principals centres de recerca de les Balears- i dades de l'administració pública per garantir una base científica sòlida i l'aportació d'informació necessària per avançar en l'elaboració de l'informe.

A principi de 2020 es publicarà un precursor de l'Informe Mar Balear amb informació d'un centenar d'indicadors ecològics i socioeconòmics. Es preveu publicar l'informe regularment per poder analitzar l'evolució dels diferents indicadors.

L'informe serà públic i accessible, amb metodologies ben definides i basat en dades fiables. Permetrà saber com evoluciona l'estat dels ecosistemes marins i litorals de les Balears, les pressions a les quals estan sotmesos i com hi responem.

La iniciativa fins avui reuneix les institucions següents: Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA,CSIC-UIB), Sistema d'Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), Universitat de les Illes Balears, Conselleria de Medi Ambient, Conselleria d’Agricultura i Pesca, Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), Consell Econòmic i Social, Fundació Biodiversidad, Fundació Marilles i Grupo Iberostar. Està oberta a altres organitzacions i institucions.

Com evoluciona la mar balear?

Ara mateix, no és possible respondre aquesta pregunta de manera global. L'Informe Mar Balear neix per respondre-la de manera objectiva en les seves múltiples dimensions d'escales espacials i temporals, disciplines, metodologies, etc. L'estructura del document acordada inicialment consta de 110 indicadors que descriuen l'estat, les pressions i les respostes, però n’hi haurà alguns que necessitaran sèries temporals llargues abans de poder treure’n conclusions. Aquesta llista inicial inclou els indicadors dels quals hores d’ara es té informació.

Continguts

L'informe recopilarà indicadors de diferents variables fisicoquímiques i ecològiques dels principals ecosistemes marins de la mar balear, així com de la dinàmica poblacional d'espècies d'interès pesquer o ecològic (ocells i mamífers marins). També aportarà informació sobre les platges, la qualitat de l’aigua de bany, plàstic i altres tipus de contaminació; de l'impacte de les espècies invasores, indicadors del canvi climàtic i altres pressions sobre la mar i els seus recursos derivats de l'activitat humana, especialment del turisme i de la pesca.

Unir forces

La coordinació de la iniciativa és a càrrec de la doctora Raquel Vaquer Sunyer i la doctora Natàlia Barrientos, de la Fundació Marilles. Els últims mesos, han treballat amb experts de tots els centres de recerca i administracions, recopilant i avaluant la informació existent. Investigadors i representants de l'Administració pública han col·laborat estretament en aquesta tasca. El resultat serà un document precursor que complementarà i completarà iniciatives científiques i/o acadèmiques prèvies, i que es publicarà al gener de 2020. El primer Informe de la Mar Balear estarà enllestit a final de 2020 o principi de 2021.

Font: Fundació Marilles 

Data de publicació: Mon Oct 21 12:40:00 CEST 2019

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies