Escoltar

La UIB participa en una amollada de tortugues a s'Amarador

Els dos exemplars han estat rehabilitats a través d’un programa de recuperació de fauna 

La platja de s’Amarador de Santanyí ha estat l’escenari escollit per a l’amollada de dues tortugues marines, na Lasi i na Sud, rehabilitades en el marc del programa de recuperació de fauna, un servei gestionat pel Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), desenvolupat al Palma Aquarium. Aquesta entitat és la responsable de realitzar el registre anual de les tortugues marines que han quedat encallades, la identificació de les causes per les quals han patit aquest accident i la recuperació dels exemplars ferits o malalts que arriben a la costa.

L'acte ha estat organitzat pel COFIB i Palma Aquarium i ha comptat amb la participació del Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet, i d’alumnes del grau de Biologia i del Màster en Ecologia Marina de la UIB. També hi ha col·laborat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, l’equip del Parc Natural de Mondragó, la Fundació Natura Parc, el Sistema d'Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB) i l'Ajuntament de Santanyí.

La ubicació de l’amollada ha estat determinada sobre la base d’un sistema innovador que integra dades en temps real del trànsit marítim i prediccions de l'estat de la mar, i que ha estat desenvolupat pel SOCIB.

Projecte «Tortugues oceanògrafes»

El SOCIB ha col·locat a la closca d'una de les dues tortugues un dispositiu electrònic que oferirà dades de posició, temperatura del mar i profunditat d'immersió en temps real a través de connexió per satèl·lit.

Aquest treball forma part de «Tortugues oceanògrafes», un projecte d'investigació per a l'estudi de la tortuga Caretta caretta a la Mediterrània occidental com a plataforma d'observació per a la conservació i gestió dinàmica de l'oceà. Es tracta d’una iniciativa del SOCIB, d'Alnitak, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), de la Fundació Palma Aquarium, del Servei de Protecció d'Espècies del Govern de les Illes Balears (SPE) i del COFIB. A més, ha rebut una de les ajudes de la Fundació BBVA a equips d'investigació científica 2016.

Tortugues marines, amenaces i categoria de protecció

A la Mediterrània s’esmenten tres espècies de tortuga marina: la tortuga babaua (Caretta caretta), la tortuga verda (Chelonia mydas) i la tortuga llaüt (Dermochelys coriacea). Amb diferència, Caretta caretta és l'espècie més abundant a la Mediterrània. El mar Balear és una àrea d'alimentació important per a aquesta espècie, que ens visita en viatges migratoris llargs. S'estima que el 80 per cent dels exemplars de Caretta caretta que trobam en aigües de l'arxipèlag Balear són d'origen atlàntic, mentre que el 20 per cent restant procedeixen de les àrees de cria per a aquesta espècie situades a la Mediterrània oriental.

Entre les amenaces principals que afronta aquesta espècie destaquen: la interacció amb la pesca, la contaminació, el trànsit marítim i la destrucció de les àrees de nidificació. Els darrers anys s'observa que la causa principal que porta les tortugues al centre de recuperació són els plàstics, que ingereixen perquè els confonen amb aliment (meduses) o que es converteixen en trampes mortals (emmallaments). 

Data de publicació: 27/03/2018