Escoltar

La UIB organitza la VIII Trobada de Clíniques Jurídiques de les Universitats Espanyoles

Els representants de les clíniques jurídiques es reuneixen a Palma per analitzar la manera com aquesta metodologia repercuteix en l'accés dels ciutadans al dret a la justícia en l'àmbit del medi ambient, la discapacitat i l’estrangeria 

Inauguració
Dia: divendres, 4 d'octubre de 2019
Hora: 10 hores

Lloc: Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears, la Rambla, 10, Palma 

La Clínica Jurídica de la Facultat de Dret de la Universitat de les Illes Balears i la Xarxa de Clíniques Jurídiques de les Universitats Espanyoles organitzen la VIII Trobada de Clíniques Jurídiques de les Universitats Espanyoles, que tindrà lloc el divendres 4 d'octubre a la seu de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears.

Aquesta trobada és la reunió anual de la Xarxa de Clíniques Jurídiques de les Universitats Espanyoles, en la qual compartiran experiències, milloraran la implantació del mètode clínic jurídic i consolidaran aquesta metodologia en els plans d'estudis de les universitats i, en especial, de les facultats de Dret.

Les clíniques jurídiques que hi estaran representades treballaran un aspecte clau de la metodologia clínica jurídica, com és la transferència de coneixements amb valor social que duen a terme les clíniques jurídiques. Concretament, hi tractaran la manera com treballen les clíniques jurídiques en àrees com el medi ambient, l’estrangeria i la discapacitat, i quina repercussió té o podria tenir a l’hora de garantir el dret d’accés a la justícia el coneixement dels drets per part de la ciutadania en aquests àmbits. Plantejaran, així mateix, com ha de ser la relació entre les clíniques jurídiques i l'assistència pro bono dels col·legis d'advocats, a més d'altres elements d'innovació docent i de recerca en la metodologia clínica jurídica.

A la inauguració hi intervindran el degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les llles Balears, senyor Martín Aleñar; el degà de la Facultat de Dret de la UIB, doctor Francisco López Simó; i la directora de la Clínica Jurídica de la UIB, doctora Margalida Capellà.

És previst que hi participin més de vint clíniques jurídiques i més de vuitanta assistents, entre professors, alumnes, advocats i entitats col·laboradores (voluntaris i personal tècnic).

Clínica Jurídica de la UIB

La Clínica jurídica de la UIB és un programa de pràctiques externes de l’alumnat del grau de Dret en organitzacions no governamentals i entitats sense afany de lucre, que es desenvolupa des de l’any 2013 com a complement de la seva formació i com a instrument de sensibilització davant la realitat social actual.

Després de cinc anys des que començà aquest programa, més de 800 usuaris han trobat acompanyament legal a la Clínica Jurídica, hi han participat 83 alumnes del grau de Dret i prop de 60 professionals de l'advocacia, coordinats des de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) en el marc del seu programa Pro Bono. Les pràctiques duren 150 hores i estan reconegudes amb 6 crèdits ECTS.

Amb aquesta Clínica, la UIB forma part de la Xarxa de Clíniques Jurídiques de les Universitats Espanyoles, que actualment agrupa 26 clíniques jurídiques que treballen un mètode d'ensenyament jurídic basat en l'aprenentatge experiencial, que fomenta el creixement del coneixement, les capacitats i els valors personals i promou la justícia social al mateix temps. Aquesta xarxa de clíniques jurídiques espanyoles forma part, alhora, de l'European Network for Clinical Legal Education.

La trobada compta amb la col·laboració i la participació de l'Il·lustre Col·legi d’Advocats i les entitats Càritas Mallorca, Creu Roja Balears i Antics Alumnes Solidaris de Monti-sion. La Direcció General de Política Universitària de la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern Balear finança part d’aquesta trobada en el marc de la convocatòria d’ajuts per dur a terme actuacions de política estratègica que dinamitzin la vida universitària de les Illes Balears. 

Data de l'esdeveniment: 04/10/2019

Data de publicació: 23/09/2019