La UIB homenatja Enric Valor, escriptor i impulsor de la normalització lingüística al País Valencià

Dia: dilluns, 7 de febrer de 2011
Hora: 19 hores
Lloc: sala de juntes (inauguració) i aula 8 (conferència) de Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

Tindrà lloc l’acte d’inauguració de la Commemoració d’Enric Valor, un setmana d’activitats al voltant de la figura del lingüista valencià que organitza el Servei d’Activitats Culturals de la UIB, amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per recordar la seva tasca per a la recuperació de la llengua i la cultura pròpies al País Valencià.

La senyora Ascensió Figueres, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i la doctora Montserrat Casas, Rectora de la UIB, encetaran el programa amb la inauguració de l’exposició Enric Valor. El valor de les paraules, una mostra de fotografies i textos relacionats amb la vida i l’obra de l’autor, que romandrà exposada al passadís de Sa Riera fins al 25 de febrer de 2011. Tot seguit, el doctor Brauli Montoya, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, impartirà la lliçó inaugural, que duu per títol «L’estàndard oral d’Enric Valor».

Enric Valor (1911-2000) fou escriptor, rondallista i lingüista, i destacà com a impulsor de la normalització lingüística al País Valencià. Va ser una de les figures cabdals de la cultura i de les lletres valencianes del segle XX. És doctor honoris causa de diverses universitats, entre les quals la UIB.

Com a rondallista, la seva obra més coneguda és Rondalles valencianes, una recopilació de trenta-sis rondalles que representen la memòria oral d’un poble. Com a gramàtic i lexicògraf, Valor aportà materials lèxics del valencià meridional al Diccionari català-valencià-balear, dirigit per Francesc de Borja Moll. Com a novel·lista, destaquen L’ambició d’Aleix, La idea de l’emigrant i, sobretot, el conegut com a Cicle de Cassana, amb les novel·les Sense la terra promesa, Temps de batuda i Enllà de l’horitzó, una trilogia que representa la recuperació de la memòria col·lectiva del 1916 al 1939, a través de la destrucció de la classe social dels terratinents rurals del migjorn valencià.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 07/02/2011

Data de publicació: Fri Feb 04 09:29:00 CET 2011

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies