Escoltar

La UIB dona suport a la iniciativa Smart Islands

La Universitat de les Illes Balears és signant de la iniciativa Smart Islands i ha estat representada a l’acte de presentació d’aquesta iniciativa que ha tingut lloc al Parlament Europeu el 28 de març de 2017. Es tracta d’una iniciativa desenvolupada en el marc de l’estratègia Smart Cities and Comunities, de la Comissió Europea, per fomentar la col·laboració d’universitats, empreses, centres d’innovació, governs i organitzacions de la societat civil perquè comparteixin iniciatives i solucions més sostenibles i integradores que millorin el benestar i la qualitat de vida dels habitants d’illes. Es tracta, doncs, d’una iniciativa de baix a dalt (bottom-up) en el marc de la innovació social, de la qual les universitats i els centres de recerca i d’innovació en són actors imprescindibles i aporten els coneixements i els resultats dels projectes de recerca.

La iniciativa Smart Islands és el resultat d’anys de col·laboració entre les illes europees per posar en valor la capacitat dels territoris insulars de produir coneixement i servir de laboratoris per desenvolupar projectes pilots de recerca i innovació en àmbits tan importants com l’energia, el canvi climàtic, el transport, el tractament de residus, l’aigua, la mobilitat, les tecnologies de la informació i la comunicació, així com en el disseny i la implementació de noves infraestructures més eficients i intel·ligents en cadascun d’aquests àmbits.

La iniciativa s’ha consolidat amb l’organització d’un fòrum anual de Smart Islands per compartir coneixements i bones pràctiques, amb el suport a conferències Smart Islands. Cal recordar que els propers 20 i 21 d’abril tindrà lloc a Calvià el primer congrés mundial Smart Islands World amb el suport del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Calvià i la Fira de Barcelona. La UIB hi participarà activament aportant ponents i experts i l’organització d’activitats com la primera marató d'Internet de les coses (IoT) per resoldre reptes de la societat a l’illa de Mallorca.

L’acte de presentació a Brussel·les ha estat clausurat pel director general d’Energia de la Comissió Europea, senyor Dominique Ristori, i els representants dels governs que hi eren presents, entre els qual el de les Illes Balears, han formalitzat el seu compromís firmant la Declaració Smart Islands.

 

Data de publicació: 31/03/2017