Escoltar

L'OCB guardona dos professors de la UIB, Antoni Artigues, de Filologia Catalana, i Maria Barceló, d'Història Medieval

El doctor Antoni Artigues rebrà el premi Emili Darder, i la doctora Maria Barceló, el Josep Maria Llompart

XXXI edició dels Premis 31 de Desembre 

L’Obra Cultural Balear lliurarà els Premis 31 de Desembre a la gala de la Nit de la Cultura. Enguany dos professors de la UIB rebran guardons per la seva trajectòria: Antoni Artigues i Maria Barceló.

El premi Emili Darder «distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, d’una manera especial les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l’aprenentatge, la renovació pedagògica o l’educació ambiental», i ha estat concedit a Magisteri Teatre - Mag Poesia, «un projecte acadèmic liderat pel doctor Antoni Artigues que pretén apropar els autors més destacats de la literatura catalana o autors universals en versió catalana, preferentment poetes, tant als mestres com als estudiants. En definitiva, que el teatre i la literatura entrin a les aules. Fundat fa 25 anys, han estat molts els ensenyants i ensenyats que han pogut conèixer l’obra d’aquests autors a través de més de cent muntatges».

El premi Josep Maria Llompart distingeix una persona que, a les Illes Balears, s’ha destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, i a l’aprofundiment de la identitat nacional. Enguany l’OCB el concedeix a la doctora Maria Barceló i Crespí, catedràtica de la UIB. És llicenciada en Història (1975) i doctora en Història Medieval (1982). Va ser la primera dona a formar part de la Societat Arqueològica Lul·liana, entitat que també presidí des de 1993 a 2011. Ha centrat la seva trajectòria científica en la investigació en el camp de la història medieval mallorquina i, en concret, de Palma. Actualment és la investigadora principal del grup de recerca Estudis Medievals de la UIB, magister de la Maioricensis Schola Lullistica, acadèmica numerària de la Reial Acadèmia Mallorquina d'Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics i acadèmica corresponent de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

El lliurament dels Premis 31 de Desembre tindrà lloc el dia 28 de desembre, a les 20 hores, al Teatre Principal de Palma, en la gala de la Nit de la Cultura de l’OCB.

A més d’Antoni Artigues i Maria Barceló, l’OCB ha concedit el premi Francesc de Borja Moll al setmanari Iris de Ciutadella; el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel a la cantant Joana Gomila; el premi Bartomeu Oliver als historiadors Jaume Llabrés i Aina Pascual; el premi Miquel dels Sants Oliver a l’obra Somnis compartits. La identitat mallorquina a debat, de Joan Pau Jordà, Joan Colom i Gabriel Mayol; el premi Aina Moll i Marquès a Maria Magdalena Miró, filòloga i escriptora que ha dirigit la Institució Antoni Maria Alcover de Manacor; i el premi Gabriel Alomar a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. 

Data de publicació: 20/12/2017