Escoltar

L'IMEDEA (CSIC-UIB) participa en un nou projecte europeu que estudiarà els efectes del canvi climàtic en els recursos marins vius

El projecte Climate Change and European Aquatic Resources (CERES) pretén avançar en el coneixement de la manera com el canvi climàtic influirà sobre les poblacions més importants de peixos, crustacis i mariscs d'Europa, els seus hàbitats i les activitats econòmiques que depenen d'aquestes espècies 

Del 6 al 8 d'abril té lloc a Palma la reunió inicial de coordinació del nou projecte internacional H2020 en la qual participen un centenar d'investigadors de 26 institucions de recerca de tot Europa –entre les quals l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)– i petites i mitjanes empreses.

El projecte CERES té entre els seus objectius proporcionar eines i desenvolupar estratègies d'adaptació que permetin als sectors pesquers i aqüícoles i els seus governs anticipar-se i preparar-se davant els canvis adversos o beneficis futurs del canvi climàtic.

«En treballar amb les indústries afectades, CERES ajudarà a desenvolupar estratègies innovadores d'adaptació i mitigació per augmentar la resiliència a les amenaces percebudes i facilitar l'accés a les oportunitats, un dels objectius prioritaris de l'estratègia “creixement blau” –blue growth, en anglès– de la Unió Europea», informa el doctor Ignasi Català, investigador de l’IMEDEA (CSIC-UIB) i líder del projecte al CSIC. Els participants en el projecte s'implicaran i cooperaran estretament amb les parts interessades per definir i assajar els diferents escenaris de canvi climàtic en els àmbits polític, ambiental, social, tecnològic i legal.

«L'activitat se centrarà en 32 espècies comercialment importants de les aigües europees –des del Mediterrani fins a l'Àrtic superior– i aigües interiors de Turquia, Romania, nord d'Escòcia i Noruega», concreta el doctor García Soto, líder del projecte a l'IEO. CERES facilitarà solucions per al creixement sostenible del sector productiu d'aliments aquàtics europeus en el context del canvi climàtic, i beneficiarà principalment tres àrees: els consumidors europeus, atès que la seguretat alimentària és una qüestió clau per a Europa; llocs de treball en el sector pesquer, que es troben amenaçats per la sobrepesca, la competència de preus i el canvi climàtic, i, finalment, beneficiarà l'economia europea.

El projecte CERES està finançat amb més de 5,5 milions d'euros del programa Horitzó 2020 i es desenvoluparà durant quatre anys, entre 2016 i 2020. Com s'ha indicat anteriorment, els principals organismes públics de recerca d'Espanya participen en aquesta nova iniciativa emmarcada en el programa europeu Horitzó 2020. Des del hi CSIC participen vuit investigadors, coordinats pel doctor Ignasi Català, de l'IMEDEA (CSIC-UIB), i també hi participa l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Tots dos centres contribueixen amb recerques sobre l'efecte del canvi climàtic en la producció i distribució futura de peixos petits i mitjans pelàgics (sardina, anxova, llampuga), i de cultius de bivalves (musclo i cloïssa) al Mediterrani occidental. Per part de l'IEO hi participen 22 investigadors de quatre dels seus centres costaners (Illes Balears, Màlaga, Múrcia i Illes Canàries), coordinats pel doctor Carlos García Soto.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB) 

Data de publicació: 08/04/2016