Escoltar

L'APB reuneix l'Administració, els centres de recerca i la iniciativa privada a la I Jornada d'Innovació

L'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha celebrat la Primera Jornada d'Innovació sota el nom «Caminant junts cap al port del futur», la cita ha congregat els principals actors del desenvolupament econòmic de les Illes Balears: Universitat, Administració, centres de recerca i empreses privades.

La taula d'obertura de l'acte l'han protagonitzada la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, el president de l'APB, Joan Gual de Torrella, el batlle de Palma, Antoni Noguera, el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, el director general de Negoci de Baleària, Víctor Terricabras, i el director d'Explotació de Trasmediterránea, Ramón Piñeiro.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha manifestat la seva voluntat «d’animar la iniciativa privada per a la creació de clústers empresarials així com apostar per la innovació, la investigació i la retenció del talent a les Illes Balears». A més, ha afirmat que «des del Govern hem d'ajudar les empreses a impulsar aquests processos cap a la innovació».

En aquesta línia el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, ha proposat «avançar en el Projecte Ramon Llull 2030 per assolir la transformació de la façana marítima de Palma com a eix de coneixement, talent i innovació». Huguet ha destacat la importància de la col·laboració publicoprivada i s’ha mostrat partidari de promoure «un clúster del mar i una càtedra del mar com a paraigüa per coordinar aquesta activitat, amb la possibilitat d’impulsar estudis propis superiors».

Per la seva banda, el batlle de la ciutat, Antoni Noguera, ha posat en relleu que el moment únic de remodelació i modernització que viu la ciutat de Palma va indiscutiblement lligat a l'evolució del port com a element unificador del desenvolupament econòmic. Segons el batlle és clau «unir la iniciativa pública i la privada per obtenir una ciutat moderna, equipada i dissenyada per al gaudi dels ciutadans».

La intervenció del president de l'APB, Joan Gual de Torrella, s'ha centrat en l'enumeració de projectes relacionats amb la innovació de l'organisme públic. «És la nostra voluntat seguir avançant cap a la innovació, per això, hem arribat a un acord amb la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació per traslladar la seu de l'Institut Oceanogràfic de les Balears al moll vell de Palma».

A aquesta taula han seguit una sèrie de ponències sobre la transformació del model de ciutat o els projectes innovadors que l'APB desenvolupa juntament amb altres organismes i empreses.

La I Jornada d'Innovació ha acabat amb una taula rodona de reflexió sobre els nous reptes i oportunitats que hauran d'afrontar els propers anys per contribuir al creixement de l'economia de la societat balear.

Projecte Ramon Llull 2030

La iniciativa s'emmarca en el projecte conegut com a Ramon Llull 2030, els promotors del qual són la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Govern balear, la Cambra de Comerç, l'Ajuntament de Palma, el Col·legi d'Arquitectes de les Balears, ENDESA i l'APB. Aquest projecte observa i analitza l'evolució del model econòmic de les Illes i conclou que les Balears necessiten desenvolupar activitats que complementin la turística, que aportin valor afegit, que contribueixin a la desestacionalització i, sobretot, que causin un impacte zero en el medi ambient.

L'APB desenvolupa fa anys projectes de recerca i innovació i hi participa. L'organització d'aquestes jornades reafirma el compromís d'aquest organisme públic amb el progrés i amb el futur econòmic i social de les Illes Balears.

Data de l'esdeveniment: 15/09/2017

Data de publicació: 11/09/2017