Escoltar

"Jaume Vidal Alcover o les ales de l'ideal"

Exposició a l’edifici Ramon Llull arran dels 25 anys de la seva mort 

Dia: dilluns, 16 de maig de 2016
Hora: 12 hores
Lloc: vestíbul de l’edifici Ramon Llull, campus universitari, Palma 

La Institució Pública Antoni M. Alcover, amb la col·laboració de la UIB, inaugura l’exposició Jaume Vidal Alcover o les ales de l’ideal.

La presentació serà a càrrec de la doctora Joana Maria Seguí, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB; la senyora Antònia Llodrà, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manacor; el doctor Jaume Guiscafrè, director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB; i la senyora Magdalena Gelabert, directora de la Institució Pública Mossèn Alcover.

Aquesta exposició sorgeix de la voluntat de commemorar els 25 anys que han passat des de la defunció de Jaume Vidal Alcover, i retre homenatge a aquest personatge essencial per a la literatura catalana, complet, dual, rodó i fins contradictori, que va desplegar una amplíssima producció literària i que va conrar tots els gèneres amb una qualitat extraordinària.

Jaume Vidal Alcover va néixer el 29 de maig de 1923 a Manacor. Era nebot de Joan Alcover, poeta a qui admirava i amb qui inicià la lectura de la poesia catalana, alhora que descobria les rondalles mallorquines. La lectura dels francesos i dels clàssics completarà la construcció del seu extens bagatge cultural.

El 1946 es llicencià en Dret a Madrid, seguint les convencions de la seva classe social i empès pels desitjos del seu pare. La seva passió per les lletres, en canvi, el va conduir a formar-se en el camp de les humanitats: va cursar els estudis de Filosofia i Lletres (1957), de Filologia Romànica (1972) i es doctorà en Filologia Catalana (1976), a través d’un itinerari cultural que el portà a Barcelona, València i Tarragona. Tant a Mallorca com per tots aquests indrets, va desenvolupar una extensa activitat cultural, literària i investigadora.

El 1968 s’instal·là a Barcelona amb Maria Aurèlia Capmany, la seva companya sentimental, també escriptora, amb qui va emprendre diverses iniciatives culturals i publicacions. Jaume Vidal Alcover va cultivar tots els gèneres literaris —novel·la, conte, poesia, teatre, assaig, articles periodístics, reculls folklòrics, estudis, féu traduccions del francès, el castellà, l’italià i l’alemany—, en una extensa producció literària de qualitat, àmpliament reconeguda per la crítica i a través de nombrosos guardons, i que reflecteix la complexitat de la seva figura i del seu món interior. El 1988 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva trajectòria literària. Va morir el 2 de gener de 1991, a Barcelona.

Text extret del fullet. 

Data de l'esdeveniment: 16/05/2016

Data de publicació: 13/05/2016