Investigadores de les Illes Balears organitzen el programa d'activitats amb motiu del Dia de la Dona i la Nina en la Ciència

11F Illes Balears – Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència

Per tercer any consecutiu, un grup de dones vinculades a la ciència i la tecnologia dels centres i instituts d’investigació de les Illes Balears duen a terme accions reivindicatives per commemorar l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència, amb l'objectiu de fer desaparèixer l'escletxa de gènere en l’àmbit cientificotecnològic.

L’agenda de l’11F arrenca enguany el dia 30 de gener al campus de la Universitat de les Illes Balears amb la fotografia de grup i la presentació del programa d’activitats. L’objectiu de la trobada és posar cara i donar veu a dones que, des d’institucions, empreses o a títol individual, desenvolupen la seva activitat professional i acadèmica especialment en l’àmbit dels sectors STEM (per les seves sigles en anglès), que inclouen ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. 

Aquestes dones poden ser un model a seguir per a les noves generacions de nines, amb la idea de motivar-ne l’interès, promoure vocacions científiques i tècniques entre les nines, i així contribuir a eliminar l’escletxa de gènere en l’àmbit científic i tecnològic. Amb aquest tipus d’iniciatives, el Govern i la Universitat volen contribuir a «donar força a les dones i fer-les visibles en el món de la recerca i la innovació, en què encara no són tan presents com pertoca». 

La Plataforma 11F Balears 

L'11 de febrer de 2018 fou un punt d'inflexió per prendre consciència de la situació de desigualtat existent i la falta de presència de dones en carreres científiques i tecnològiques. Així, un equip de dones vinculades a aquests sectors va decidir organitzar-se en un grup de treball per elaborar un document de propostes o full de ruta per intentar eliminar l'escletxa de gènere en l'àmbit STEM. Fruit d'aquesta feina ha nascut la plataforma de dones 11F Balears.

Actualment, la plataforma 11F Balears pretén liderar i coordinar altres accions durant l'any amb l’objectiu d'aconseguir que les dones i nines accedeixin i participin de manera plena i equitativa en la ciència i la tecnologia, que la igualtat de gènere sigui efectiva, així com l’apoderament de les dones i les nines en els camps de la ciència i la tecnologia. 

Programa d’activitats

És un programa d’activitats adreçat a dones, nines i actors implicats en el sistema de recerca i innovació tecnològica.

D'aquesta manera, les activitats organitzades en el marc de l'11 de febrer arrencaran amb una sèrie de xerrades organitzades per l'IdISBa a alguns centres educatius. Les investigadores que hi participaran explicaran la seva experiència personal en la carrera investigadora. L'objectiu és despertar les inquietuds dels més joves, promoure l’interès per la ciència, i crear rols femenins en àmbits científics que promoguin pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en l’àmbit científic. Les xerrades estan adreçades a l’alumnat de cinquè o sisè de primària i de primer i segon d’ESO, i s’impartiran la setmana del 3 al 13 de febrer.

Donat l'èxit de l'edició de l'any passat, l’associació Django Girls torna a organitzar el taller d'iniciació a la programació amb llenguatge Python. Aquest taller, gratuït, d’un dia de durada i adreçat a dones que es vulguin iniciar en el món de la programació, es durà a terme el dissabte 8 de febrer a la UIB.

Aquest mateix dissabte 8 de febrer, entre les 11 i les 13 hores, al CaixaFòrum de Palma, es durà a terme l'activitat «Cites ràpides amb científiques», una activitat pensada per al públic general i familiar (infants a partir de vuit anys). Aquest format de cites ràpides (speed dating) en ciència ha sorgit els últims anys com una activitat divulgativa informal i dinàmica. Hi participen científiques, tècniques i investigadores de la Universitat de les Illes Balears, IMEDEA, IEO, IdISBa, SOCIB, IFISC, Fundació BIT i Noctiluca.

L'11 de febrer tindrà lloc al ParcBit una jornada d'activitats per a centres d'educació secundària, en la qual els joves estudiants podran descobrir el parc científic i tecnològic de les Illes Balears i gaudir d'una gimcana sobre les dones del món de la ciència i la tecnologia que donen nom als seus carrers, com Laura Bassi, Ada Lovelace, Antonia Caetana Maury de Paiva Pereira, Maria Gaetana Agnesi, Maria Mitchell, Rita Levi-Montalcini i Maria-Sofia Germain.

Per la seva part, al campus de la UIB, l’IES Calvià participarà en els tallers científics organitzat pel programa PORT-UIB i que aquest dia estaran protagonitzats per dones científiques.

Per acabar la jornada de l'11 de febrer, al bar Mariola’s Bakery, al carrer dels Set Cantons de Palma, s’oferirà una nova sessió de cites ràpides amb científiques, en un ambient distès i festiu. Al mateix carrer, es podrà gaudir de l’exposició Investigadores de Balears, una mostra amb il·lustracions de Pelopantón, Luis Resines, que es podrà visitar durant tot el mes de febrer a l’espai El Mirador.

Les activitats continuaran el mes de febrer, amb el cicle de converses Pioneres, organitzat per la UIB, amb un objectiu doble: d’una banda, acostar la recerca en diferents disciplines a la societat i, de l’altra, visibilitzar el paper estratègic que ha tingut la dona en la història de la ciència a les Illes Balears. L’activitat consisteix en tres converses entre una periodista i una especialista en la trajectòria acadèmica de tres dones pioneres de les Illes Balears: Montserrat Casas, Margalida Comas i Aina Moll. Durant les converses es posaran en relleu els motius pels quals aquestes tres dones varen ser: la primera i única rectora de la Universitat de les Illes Balears, la primera dona doctorada en Ciències a les Illes Balears i la segona de l’Estat espanyol o la primera filòloga i catedràtica de francès de les Illes Balears. La primera conversa serà el 12 de febrer a la llibreria RataCorner, en què la periodista Mar Ferragut conversarà amb la química Laura Ferrer.

El programa es completa amb l’exposició L’art de la taula periòdica. Les dones i els seus elements, organitzada per la UIB, que es podrà visitar a la seu de la UIB a Eivissa del 3 al 28 de febrer. Es tracta d’una exposició temàtica d’obres de pintors novells i consagrats de les Illes Balears que tenen com a tema d’inspiració comú la taula periòdica dels elements químics, i vol donar a conèixer al públic l’harmonia i la bellesa de l’ordenació periòdica dels elements, així com valorar el treball de moltes dones científiques que aportaren coneixements sobre els elements i contribuïren activament a la realitat actual de la taula periòdica.

Totes les activitats són gratuïtes i algunes requereixen inscripció prèvia. Per conèixer amb detall la informació, la plataforma disposa d’una pàgina web: https://11fbalears.org

Algunes dades d’Espanya i de les Illes Balears

Hi ha moltes dades que evidencien aquesta situació de la dona en l’àmbit científic. Per exemple, el Llibre Blanc sobre la situació de les dones en la ciència espanyola, elaborat per la Unitat de Dones i Ciència (UMYC), i l’informe de dones investigadores, elaborat pel CSIC el 2016, segons el qual el personal investigador d’aquest organisme, que és el més important de tot Espanya, està format per 2.800 persones, de les quals només un 35,3 per cent són dones.

També pel que fa a distincions i premis en el món científic, és destacable que només el 18 per cent dels guardons de ciència que s’atorguen a Espanya recauen en dones, segons un informe de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, que recorda que, des que es varen crear, l’any 1901, just un 3 per cent dels premis Nobel de Ciències s’han concedit a dones.

Per altra part, si bé dones i homes presenten percentatges similars quant a l’accés a l’educació superior, es poden trobar estudis universitaris més masculinitzats, com les enginyeries i les carreres tecnològiques o de ciències. En el cas de la Universitat de les Illes Balears, aquestes dades són evidents en ciències i tecnologia, que presenten el percentatge més baix de dones matriculades, gairebé un 18,61 per cent del total d’alumnes de l’Escola Politècnica el curs 2019-20. Aquest percentatge és especialment baix en els graus d’Enginyeria Informàtica o Enginyeria Telemàtica, en què només hi ha un 8,48 i un 16,03 per cent de dones, respectivament, encara que ha augmentat els darrers anys.

A la UIB, les dones del personal docent i investigador (PDI) representen el 42,11 per cent del total de la plantilla. Tenint en compte la categoria docent, les dones PDI tan sols representen el 36,7 per cent dels titulars d'universitat (TU) i el 22,3 per cent dels catedràtics. També són minoria en altres càrrecs de responsabilitat, com ara en direcció dels departaments o deganat de les facultats.

Pel que fa als treballadors del ParcBit, Parc Balear d’Innovació i Tecnologia, les darreres dades confirmen que el 38 per cent són dones, enfront del 62 per cent d’homes. En el cas de treballadors que ocupen càrrecs de gerència, el 25 per cent són dones i el 75, homes.

Les entitats que enguany s'han afegit a l'11 de febrer i participen en algunes d'aquestes accions són les següents:

N’organitzen:

Plataforma 11F Balears

Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)

Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC CSIC-UIB)

Delegació del CSIC a les Illes Balears – Unitat de Cultura Científica i Innovació

Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB)

Centre Oceanogràfic de les Baleares - Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO)

Universitat de les Illes Balears (UIB) – Unitat de Cultura Científica i Innovació

Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa)

Fundació Balear d’Innovació i Tecnologia (Fundació Bit)

Django Girls Mallorca

Associació Noctiluca

Pelopantón

 

Hi col·laboren:

Conselleria d’Educació i Universitat, a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca

CaixaFòrum Palma (Obra Social la Caixa)

Ajuntament de Palma

Data de publicació: Thu Jan 30 07:58:00 CET 2020

« Torna enrere   -  Arxiu de notícies