Escoltar

I Cicle Dona i Ciència a la UIB

La igualtat de gènere en el desenvolupament d’una carrera professional científica

En el marc del projecte d’innovació docent «Dona i ciència», subvencionat per la convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació i millora de la qualitat docent en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible (Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, Vicerectorat de Professorat, Institut de Recerca i Innovació Educativa), s’ha organitzat per als propers mesos el I Cicle Dona i Ciència a la Universitat de les Illes Balears. Aquest cicle constarà d’un col·loqui, una conferència i una taula rodona relacionats amb la igualtat de gènere en el desenvolupament d’una carrera professional científica.

El calendari del cicle és el següent:

1. Col·loqui: Cal ser feminista al segle XXI?

Dia: dimarts, 31 d'octubre
Hora: a les 15.30 h
Lloc: aula 10 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger, campus universitari, Palma

Hi participaran: 

  • Paloma Martín Martín, professora del Departament de Filosofia i Treball Social de la UIB, Màster en Polítiques d'Igualtat (UIB).
  • Nanda Caro Blanco, professora del Departament de Filosofia i Treball Social de la Universitat de les Illes Balears (UIB), doctora en Intervenció Social i Estat del Benestar (Universitat Pública de Navarra), membre del grup de recerca de Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques. 

 

2. Conferència: Mujeres con ciencia, ciencia sin mujeres

Dia: dimarts, 28 de novembre
Hora: a les 15 h
Lloc: aula 1 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger, campus universitari, Palma

Impartida per: Marta Macho Stadler, professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat del País Basc(UPV/EHU). A més de la tasca docent, destaca per la seva trajectòria divulgativa de la ciència en general (forma part de la Cátedra de Cultura Científica de la UPV/EHU), i especialment pels seus esforços en la visibilització de la dona científica, entre d'altres mitjançant l'edició del blog Mujeres con Ciencia.

 

3. Taula rodona: Dones de ciència a les Illes Balears

Dia: dimecres, 13 de desembre
Hora: a les 15.30 h
On: aula 1 de l’edifici Mateu Orfila i Rotger, campus universitari, Palma

Hi participaran: 

  • Pilar Roca Salom, catedràtica del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut (UIB). Investigadora principal del Grup Multidisciplinari d'Oncologia Traslacional, exdirectora del Departament de BFiCS, i impulsora d'activitats científiques divulgatives com ara Ciència per a Tothom. La seva participació ens aportarà el punt de vista d'una científica que ha treballat més de trenta anys en un departament i uns estudis amb una elevada proporció de dones. 
  • Josefa Donoso Pardo, catedràtica del Departament de Química, àrea de Química Física (UIB), membre del Grup de Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs. En contrast amb el punt de vista de la Dra. Roca, la participació de la Dra. Donoso ens aportarà el punt de vista d'una professora que ha desenvolupat la seva tasca docent i investigadora en un departament clarament masculinitzat.
  • Carolina Salcedo Roca, directora científica (CSO) de Laboratoris Sanifit, empresa biotecnològica de les Illes Balears en procés de desenvolupament d'un fàrmac actualment en fase 2. Doctorada en Farmacologia, ha desenvolupat la seva tasca professional sempre en l'àmbit privat, amb més de 25 d'anys d'experiència en diverses empreses biotecnològiques i farmacèutiques a Espanya i l'estranger. La seva participació ens aportarà la visió de la situació de la dona al món dels laboratoris privats.
  • Margalida Frontera Borrueco, directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut del Govern de les Illes Balears. Llicenciada en Biologia i Bioquímica i doctora per la UIB, després d'un postdoctorat al Regne Unit es va especialitzar en tasques de gestió d'organismes públics de recerca, com ara hospitals universitaris i fundacions de recerca. La seva participació ens aportarà valuosos coneixements sobre la situació de la dona a l'àmbit més administratiu de la recerca científica.

Data de l'esdeveniment: 31/10/2017

Data de publicació: 27/10/2017